07 martie 2017

Romania: investitii in stagnare, consum in accelerare in 2016

Datele provizorii (1) comunicate astazi de Institutul National de Statistica (INS) confirma estimarile preliminare: economia Romaniei a crescut cu 4.8% an/an in 2016, cea mai buna dinamica din 2008.

Se evidentiaza contributia cererii interne cu 5.6 puncte procentuale, evolutie sustinuta de o serie de factori: nivelul redus al costurilor de finantare si accelerarea creditarii in RON; reducerea cotelor TVA; majorarea salariilor.

Astfel, consumul privat (principala componenta a PIB) a accelerat la 7.4% an/an, pe fondul majorarii venitului real disponibil al populatiei si dinamizarii pietei creditului.

Totodata, consumul public a avut o contributie pozitiva la ritmul anual al PIB in anul electoral 2016: 0.4 puncte procentuale.

Pe de alta parte, datele INS indica stagnarea investitiilor productive anul trecut, date fiind intensificarea prudentei companiilor (in contextul incertitudinilor din sfera politicii economice), dar si amanarea unor planuri investitionale pana la eliminarea taxei pe constructii speciale si a accizei suplimentare la carburanti (1 ianuarie 2017).

Cu toate acestea, companiile au acumulat stocuri anul trecut, in asteptarea unei redinamizari a consumului si exporturilor in prima parte a anului 2017 (stocurile au avut o contributie de 0.7 puncte procentuale la ritmul PIB in 2016).

La polul opus, cererea externa neta a contribuit cu -0.8 puncte procentuale la dinamica economiei in 2016, dat fiind ca importurile au continuat sa creasca cu un ritm mai puternic decat exporturile (9.3% an/an vs. 7.6% an/an).

Analizand din perspectiva ofertei agregate sectorul IT&C si-a consolidat rolul de stea a economiei anul trecut: avans cu 14.2% an/an.

De asemenea, componenta cea mai reprezentativa pentru consumul privat (comert/reparare auto-moto/transport/depozitare/HORECA) a consemnat un ritm de crestere de 10.9% an/an.

Pe de alta parte, sectorul primar, industria si constructiile au crescut in 2016 cu dinamici an/an de 0.1%, 1.7%, respectiv 1.8%.

Previzionam ritmuri de crestere a economiei Romaniei de 4.3% in 2017, 3.9% in 2018, respectiv 3.2% in 2019, intr-un scenariu caracterizat prin redinamizarea investitiilor productive si decelerarea consumului privat. Vom revizui aceste prognoze in perioada urmatoare, prin incorporarea estimarilor provizorii (1) pe 2016 si a evolutiilor macroeconomice si financiare recente (internationale si interne).

un articol scris de Andrei Radulescu

Andrei Radulescu, economist senior la Banca Transilvania, este responsabil cu elaborarea de analize si previziuni macro-economice.

Este doctor in economie, avand specializari post-universitare in macroenomie internationala si europeana, precum si o vasta experienta in analiza/ modelare/ previzionare macroeconomica si financiara atat in Romania, cat si in Portugalia.

In acelasi timp, Andrei Radulescu este cercetator stiintific III la Institutul de Economie Mondiala, din cadrul Academiei Romane. Este autorul volumului "Marea Recesiune: de la economia mondiala la economia nationala" si colaboreaza cu mediul universitar (Academia de Studii Economice din Bucuresti).