19 august 2016

Sectorul de constructii a revenit pe crestere in iunie – avans cu 5.3% an/an in S1

Constructiile (sector intensiv in capital si forta de munca) au revenit pe crestere in luna iunie, conform datelor comunicate recent de Institutul National de Statistica (INS).

Raportat la mai acest sector a crescut cu 0.4%, majorarea constructiilor noi cu 6.5% luna/luna contrabalansând declinul lucrarilor de reparatii curente si de reparatii capitale (cu ritmuri lunare de 6.3%, respectiv 19.4%).

Analiza pe obiecte de constructii indica scaderea lucrarilor de cladiri rezidentiale pentru a patra luna la rând in iunie, cu un ritm lunar in intensificare la 11%, evolutie determinata de Legea darii in plata. Lucrarile de cladiri nerezidentiale s-au diminuat cu 9.6% luna/luna, pe fondul intensificarii perceptiei de risc investitional la nivelul companiilor. La polul opus, lucrarile de inginerie civila au urcat cu 2% luna/luna, ca urmare a cresterii investitiilor publice.

Raportat la iunie 2015 constructiile au crescut cu 5.6%, ritm anual in decelerare de la 9.9% in mai. Se noteaza avansul lucrarilor de constructii noi cu 12.2% an/an, care a contrabalansat declinul componentelor reparatii curente (cu 2.8%) si reparatii capitale (cu 10.1%).

Prin urmare, in prima jumatate a anului curent constructiile au crescut cu 5.3% an/an. Componentele constructii noi si reparatii curente au urcat cu 6.1% an/an, respectiv 9.7% an/an. Pe de alta parte, lucrarile de reparatii capitale au scazut cu 6.1% an/an.

Din perspectiva obiectelor de constructii se observa dinamica lucrarilor de inginerie civila (8.7% an/an), sustinuta de relansarea investitiilor publice (cu 31.4% an/an, la 5 miliarde RON, conform statisticilor publicate de Ministerul Finantelor Publice). De asemenea, lucrarile de constructii cladiri rezidentiale au urcat cu 5.4% an/an. Pe de alta parte, componenta cladiri nerezidentiale a scazut cu 0.6% an/an.

Dupa cum se poate observa in graficul de mai jos, in ultima perioada se noteaza convergenta dinamicii anuale a sectorului de constructii catre ritmul potential.

Conform scenariului central de previziune BT sectorul de constructii ar putea creste cu un ritm mediu anual de 6.4% in perioada 2016-2018, perspectiva sustinuta de: relansarea creditarii in RON, eliminarea taxei pe constructii speciale din 2017 si necesarul de investitii publice pentru dezvoltarea infrastructurii. Printre riscurile pentru acest scenariu mentionam: incertitudinile privind viitorul UE; perspectiva modificarii mix-ului de politici economice, tergiversarea reformelor structurale si climatul politic pe plan intern (cu impact asupra costurilor de finantare).

un articol scris de Andrei Radulescu

Andrei Radulescu, economist senior la Banca Transilvania, este responsabil cu elaborarea de analize si previziuni macro-economice.

Este doctor in economie, avand specializari post-universitare in macroenomie internationala si europeana, precum si o vasta experienta in analiza/ modelare/ previzionare macroeconomica si financiara atat in Romania, cat si in Portugalia.

In acelasi timp, Andrei Radulescu este cercetator stiintific III la Institutul de Economie Mondiala, din cadrul Academiei Romane. Este autorul volumului "Marea Recesiune: de la economia mondiala la economia nationala" si colaboreaza cu mediul universitar (Academia de Studii Economice din Bucuresti).