15 martie 2017

Sectorul de constructii in stabilizare in ianuarie

Conform datelor comunicate astazi de Institutul National de Statistica (INS) constructiile (sector intensiv in capital si forta de munca) s-au stabilizat in ianuarie, evolutie influentata de eliminarea taxei pe constructii speciale si de avantul componentei rezidentiale.

Datele INS indica cresterea constructiilor cu o dinamica lunara de 5.1% in ianuarie, dupa declinul consemnat pe parcursul a trei luni consecutiv. Se evidentiaza avansul lucrarilor de constructii noi cu un ritm lunar de 26.3%.

Pe de alta parte, componentele reparatii curente si reparatii capitale au scazut cu dinamici luna/luna de 5.7%, respectiv 51.2%.

Analiza pe obiecte de constructii scoate in evidenta majorarea lucrarilor de cladiri rezidentiale cu o dinamica lunara de 108.3% in ianuarie, evolutie care a contrabalansat declinul componentei inginerie civila (pentru a patra luna consecutiv) cu 8.3% luna/luna. Componenta cladiri rezidentiale a crescut cu 1.7% luna/luna in ianuarie.

Din perspectiva dinamicii an/an se noteaza temperarea ritmului de declin, la 1.1% in ianuarie. Aceasta evolutie a fost determinata de majorarea lucrarilor de constructii noi cu 8.3%, pe fondul eliminarii taxei pe constructii speciale.

La polul opus, reparatiile curente si cele capitale au scazut cu ritmuri an/an de 6.3%, respectiv 48.7% in prima luna din 2017.

Din analiza pe obiecte de constructii se noteaza majorarea componentei constructii cladiri rezidentiale, pentru a sasea luna consecutiv in ianuarie, cu un ritm in accelerare la 67.4% an/an. Aceasta evolutie a fost sustinuta de majorarea veniturilor populatiei, declinul costurilor de finantare si cererea ridicata pentru Prima Casa.

Cu toate acestea, constructiile de inginerie civila au scazut cu 30% an/an in ianuarie, ceea ce confirma evolutia nefavorabila a investitiilor in infrastructura publica.

Componenta cladiri nerezidentiale a scazut cu 0.4% an/an in ianuarie.

Conform scenariului macroeconomic central BT componenta structurala a constructiilor ar putea creste cu o dinamica medie anuala de 4.4% in perioada 2017-2019. Acest scenariu este sustinut de eliminarea taxei pe constructii speciale, continuarea ciclului investitional post-criza si nivelul redus al costurilor de finantare.

 

un articol scris de Andrei Radulescu

Andrei Radulescu, economist senior la Banca Transilvania, este responsabil cu elaborarea de analize si previziuni macro-economice.

Este doctor in economie, avand specializari post-universitare in macroenomie internationala si europeana, precum si o vasta experienta in analiza/ modelare/ previzionare macroeconomica si financiara atat in Romania, cat si in Portugalia.

In acelasi timp, Andrei Radulescu este cercetator stiintific III la Institutul de Economie Mondiala, din cadrul Academiei Romane. Este autorul volumului "Marea Recesiune: de la economia mondiala la economia nationala" si colaboreaza cu mediul universitar (Academia de Studii Economice din Bucuresti).