24 iulie 2020

Semnale de redinamizare in sfera creditarii

Datele publicate de Banca Nationala a Romaniei (BNR) indica revenirea pe crestere a soldului creditului neguvernamental in iunie, dupa scaderile din aprilie si mai: avans cu 0.4% luna/luna la 270.1 miliarde RON.

Evolutia a fost determinata de majorarea creditului denominat in RON cu un ritm lunar de 1.1% la 183.2 miliarde RON (maxim istoric): componentele populatie si companii au urcat luna/luna cu 0.8% la 112.4 miliarde RON, respectiv cu 1.6% la 70.8 miliarde RON.

Creditul neguvernamental denominat in valuta s-a diminuat cu 1.2% luna/luna la 86.9 miliarde RON (minimul din decembrie): pe segmentele populatie si companii s-au inregistrat ajustari lunare de 0.8% la 33.1 miliarde RON, respectiv 1.4% la 53.8 miliarde RON.

Ritmul anual al creditului neguvernamental s-a temperat de la 4.5% in mai la 4.1% in iunie (cea mai slaba evolutie din mai 2017). Se evidentiaza cresterea soldului creditului denominat in RON cu 6% an/an (minimul din martie 2014): componenta populatie a urcat cu 11.1% an/an, iar segmentul companii a scazut cu 1.2% an/an.

Creditul denominat in valuta a decelerat de la 1.2% an/an in mai la 0.2% an/an in iunie: declinul componentei populatie cu 8% an/an a fost contrabalansat de majorarea segmentului companii cu 5.9% an/an.

In semestrul I soldul creditului neguvernamental a crescut cu 5.9% an/an in medie, dat fiind ca incidenta pandemiei a fost contrabalansata de mix-ul relaxat fara precedent de politici economice: componentele RON si valuta au crescut cu 8.1% an/an, respectiv 1.8% an/an.

Alternativ, creditul acordat populatiei a urcat cu 1.7% ytd la 145.5 miliarde RON in semestrul I, evolutie sustinuta de nivelul redus al costurilor reale de finantare si continuarea Programului Prima Casa. Cresterea creditului pentru locuinte cu 4.2% ytd la 84.6 miliarde RON (nivel record) a contrabalansat declinul creditului de consum cu 1.9% ytd la 59 miliarde RON.

Totodata, creditarea companiilor a urcat cu 0.1% ytd la 124.6 miliarde RON la sase luni.

Ponderea creditului in RON in totalul creditului neguvernamental s-a majorat de la 67.3% in mai la 67.8% in iunie (cel mai ridicat nivel din anii 1990).

Graficul 1. Evolutia soldului creditului neguvernamental (an/an)  Evolutia soldului creditului neguvernamental (an/an)

Sursa: Banca Nationala a Romaniei (BNR), prelucrari BT

 

un articol scris de Andrei Radulescu

Andrei Radulescu, economist senior la Banca Transilvania, este responsabil cu elaborarea de analize si previziuni macro-economice.

Este doctor in economie, avand specializari post-universitare in macroenomie internationala si europeana, precum si o vasta experienta in analiza/ modelare/ previzionare macroeconomica si financiara atat in Romania, cat si in Portugalia.

In acelasi timp, Andrei Radulescu este cercetator stiintific III la Institutul de Economie Mondiala, din cadrul Academiei Romane. Este autorul volumului "Marea Recesiune: de la economia mondiala la economia nationala" si colaboreaza cu mediul universitar (Academia de Studii Economice din Bucuresti).