02 martie 2017

Somajul la minime istorice in ianuarie

Climatul din piata fortei de munca a continuat sa se amelioreze in ianuarie, pe fondul resimtirii masurilor de stimulare a mobilitatii (implementate la final de 2016), dar si a intensificarii migratiei populatiei active.

Conform datelor publicate astazi de Institutul National de Statistica (INS) numarul somerilor (15-74 ani) a scazut cu 1% luna/luna si cu 16.2% an/an, la 487.9 mii in ianuarie (minimul ultimelor decenii).

Rata somajului s-a situat la 5.4% in prima luna din 2017 (un nivel minim pentru perioada 2000 - 2017), in scadere de la 5.5% in decembrie 2016 (respectiv, de la 6.4% in ianuarie anul trecut).

La barbati rata somajului a scazut cu 0.2 puncte procentuale luna/luna si cu 1.4 puncte procentuale an/an, la 5.8%, nivel minim istoric.

Componenta feminina a inregistrat un nivel de 4.9% in ianuarie, in stagnare fata de decembrie, dar in scadere cu 0.5 puncte procentuale an/an.

Pentru trimestrele urmatoare ne asteptam ca evolutia pietei fortei de munca sa fie influentata de o serie de factori: ciclul investitional post-criza, dinamica salariilor si a costurilor de finantare, migratia populatiei active.

In scenariul central BT, actualizat prin incorporarea evolutiilor din luna ianuarie, componenta structurala a ratei somajului s-ar putea diminua de la 6% in 2016 la 5.5% in 2017, 5.2% in 2018 si 5% in 2019 (valori medii anuale).

un articol scris de Andrei Radulescu

Andrei Radulescu, economist senior la Banca Transilvania, este responsabil cu elaborarea de analize si previziuni macro-economice.

Este doctor in economie, avand specializari post-universitare in macroenomie internationala si europeana, precum si o vasta experienta in analiza/ modelare/ previzionare macroeconomica si financiara atat in Romania, cat si in Portugalia.

In acelasi timp, Andrei Radulescu este cercetator stiintific III la Institutul de Economie Mondiala, din cadrul Academiei Romane. Este autorul volumului "Marea Recesiune: de la economia mondiala la economia nationala" si colaboreaza cu mediul universitar (Academia de Studii Economice din Bucuresti).