01 aprilie 2016

Spre un nou ciclu monetar in Romania

Pe 31 martie Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei (BNR) s-a intrunit in cadrul celei de-a treia sedinte de politica monetara din 2016.

BNR a decis pastrarea ratei de dobanda de referinta la nivelul minim istoric de 1.75%. Totodata, banca centrala a mentinut nivelurile ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor in RON si valuta ale institutiilor de credit (la 8%, respectiv 12%).

Deciziile de politica monetara au confirmat asteptarile noastre si ale pietei financiare. Consideram ca, in luarea acestor decizii, BNR a avut in vedere faptul ca dinamica anuala negativa a preturilor de consum este temporara (pana in luna iunie), dar si perspectiva intensificarii riscurilor la adresa stabilitatii macro-financiare (date fiind politica fiscal-bugetara relaxata si majorarile de venituri pe plan intern, intr-un context macro-financiar international caracterizat prin provocari si divergente).

Pe de alta parte, la Conferinta de presa Guvernatorul Isarescu a semnalat ca BNR se pregateste, pe termen scurt, sa reduca dimensiunea coridorului format de ratele de dobanda la facilitatile permanente in jurul ratei de dobanda de referinta (de la nivelul curent de 1.5 puncte procentuale). O astfel de masura vizeaza evitarea incidentei ratelor negative de dobanda pe plan intern. Totodata, aceasta masura ar contribui la convergenta ratelor de dobanda din piata monetara catre rata de dobanda de referinta (cu alte cuvinte, s-ar consolida eficienta utilizarii ratei de dobanda de referinta, ca instrument de politica monetara).

Se poate spune ca implementarea acestei masuri constituie anticamera unui nou ciclu monetar. In scenariul macroeconomic central revizuit recent ne asteptam ca BNR sa demareze un nou ciclu monetar in 2016 si nu excludem majorarea ratei de dobanda de referinta de doua ori cu cate 0.25% pana la final de an (pentru a contracara riscurile pe termen mediu la adresa stabilitatii preturilor si a stabilitatii financiare).

In incheiere subliniem faptul ca tonul Comunicatului sedintei de politica monetara, dar si discursul Guvernatorului au fost mai reduse in intensitate in ceea ce priveste inflexiunea politicii monetare, exprimand mai degraba o atitudine prudenta a BNR in prima jumatate a anului curent.

un articol scris de Andrei Radulescu

Andrei Radulescu, economist senior la Banca Transilvania, este responsabil cu elaborarea de analize si previziuni macro-economice.

Este doctor in economie, avand specializari post-universitare in macroenomie internationala si europeana, precum si o vasta experienta in analiza/ modelare/ previzionare macroeconomica si financiara atat in Romania, cat si in Portugalia.

In acelasi timp, Andrei Radulescu este cercetator stiintific III la Institutul de Economie Mondiala, din cadrul Academiei Romane. Este autorul volumului "Marea Recesiune: de la economia mondiala la economia nationala" si colaboreaza cu mediul universitar (Academia de Studii Economice din Bucuresti).