03 septembrie 2020

Tarile OCDE spre ciclul economic post-pandemie

Evolutiile macro-financiare din ultimele saptamani exprima faptul ca tarile dezvoltate (membre ale Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica) au depasit in T2 (PIB-ul in scadere cu 10.9% an/an) punctul culminant al socului indus de incidenta crizei sanitare, pozitionandu-se in prezent la inceputul ciclului post-pandemie.

Astfel, indicatorii economici avansati din OCDE au crescut pentru a treia luna la rand in iulie, spre cel mai ridicat nivel din februarie.

Totodata, increderea consumatorilor din tarile dezvoltate s-a ameliorat pentru a doua luna la rand in iulie (spre maximul din martie), iar indicatorul care comensureaza climatul de afaceri din tarile OCDE a crescut in iunie spre cel mai ridicat nivel din luna martie.

De asemenea, indicele bursier MSCI pentru tarile dezvoltate se tranzactioneaza in prezent la maxime istorice.

Nu in ultimul rand, indicatorii economici coincidenti din OCDE s-au ameliorat in perioada recenta (dupa cum se poate observa in graficul de mai jos): exporturile si productia industriala au crescut pentru a doua luna consecutiv in iunie, cu ritmuri lunare in accelerare la 10.9%, respectiv 6.9%.

Determinate de eliminarea graduala a restrictiilor introduse pentru contracararea crizei sanitare si de implementarea unui mix relaxat fara precedent de politici economice (atat in randul tarilor dezvoltate, cat si la nivel mondial) aceste evolutii exprima perspectiva unei tranzitii rapide spre ciclul post-pandemie.


Graficul 1. Indice exporturi vs. indice industrie in tarile OCDE (2010 = 100)

Indice exporturi vs. indice industrie in tarile OCDE (2010 = 100) exprimat in grafic

Sursa: OCDE, prelucrari BT

un articol scris de Andrei Radulescu

Andrei Radulescu, economist senior la Banca Transilvania, este responsabil cu elaborarea de analize si previziuni macro-economice.

Este doctor in economie, avand specializari post-universitare in macroenomie internationala si europeana, precum si o vasta experienta in analiza/ modelare/ previzionare macroeconomica si financiara atat in Romania, cat si in Portugalia.

In acelasi timp, Andrei Radulescu este cercetator stiintific III la Institutul de Economie Mondiala, din cadrul Academiei Romane. Este autorul volumului "Marea Recesiune: de la economia mondiala la economia nationala" si colaboreaza cu mediul universitar (Academia de Studii Economice din Bucuresti).