24 august 2020

Zona Euro in crestere pentru a doua luna consecutiv in august

Markit Economics a publicat recent evolutia indicatorilor PMI (Purschasing Managers’ Index) din Zona Euro (principalul partener economic al Romaniei) in luna august.

Statisticile indica cresterea economiei regiunii pentru a doua luna consecutiv, evolutie puternic influentata de mix-ul relaxat (fara precedent) de politici economice in implementare dupa incidenta pandemiei. Cu toate acestea, ritmul de crestere s-a diminuat in intensitate, pe fondul reintensificarii pandemiei la nivel regional.

Indicatorul PMI din industria prelucratoare a scazut cu 0.1 puncte luna/luna la 51.7 puncte in august, ceea ce exprima crestere pentru a doua luna la rand dupa 17 luni de ajustare.

De asemenea, sectorul de servicii a crescut pentru a doua luna consecutiv in august, dar indicatorul PMI a scazut cu 4.6 puncte luna/luna la 50.1 puncte, ca urmare a diminuarii comenzilor noi si locurilor de munca si consolidarii productiei.

Astfel, indicatorul PMI Compozit (industria prelucratoare si sectorul de servicii) s-a redus cu un ritm lunar de 3.3 puncte la 51.6 puncte in august.

Pe de o parte, comenzile noi si productia au crescut pentru a doua luna consecutiv, dar cu ritmuri in atenuare comparativ cu cele din iulie.

Pe de alta parte, companiile din regiune au diminuat locurile de munca pentru a sasea luna consecutiv in august.

Atragem atentia cu privire la scaderea preturilor de vanzare pentru a sasea luna la rand in august, desi preturile la materiile prime au crescut pentru a treia luna consecutiv.

Analiza pe tari evidentiaza cresterea economica din Germania, prima economie a regiunii.

De asemenea, Franta (a doua economie a regiunii) a crescut pentru a doua luna consecutiv in august, dar cu un ritm in atenuare raportat la cel inregistrat in iulie.

In perioada ianuarie-august indicatorul PMI din industria prelucratoare a consemnat un nivel mediu de 45.7 puncte, in scadere cu 4.9% an/an.

Totodata, indicatorul PMI din servicii s-a diminuat cu 22.7% an/an la 40.9 puncte.

Astfel, indicatorul PMI Compozit a scazut cu 19.4% an/an la 41.6 puncte la opt luni.

Ne asteptam la cresterea economiei Zonei Euro cu un ritm trimestrial fara precedent in T3 (dupa ajustarea severa din T2) si la intrarea in ciclul post-pandemie in semestrul II, perspective sustinute de evolutiile recente ale indicatorilor PMI, ameliorarea increderii investitorilor din regiune, eforturile pentru dezvoltarea de solutii medicale si mix-ul relaxat de politici economice.


Graficul 1. Indicatorul PMI Compozit din Zona Euro (puncte)

Indicatorul PMI Compozit din Zona Euro (puncte)

Sursa: Markit Economics

un articol scris de Andrei Radulescu

Andrei Radulescu, economist senior la Banca Transilvania, este responsabil cu elaborarea de analize si previziuni macro-economice.

Este doctor in economie, avand specializari post-universitare in macroenomie internationala si europeana, precum si o vasta experienta in analiza/ modelare/ previzionare macroeconomica si financiara atat in Romania, cat si in Portugalia.

In acelasi timp, Andrei Radulescu este cercetator stiintific III la Institutul de Economie Mondiala, din cadrul Academiei Romane. Este autorul volumului "Marea Recesiune: de la economia mondiala la economia nationala" si colaboreaza cu mediul universitar (Academia de Studii Economice din Bucuresti).