23 septembrie 2020   |   Timp de citire: 2 minute

Zona Euro in crestere pentru a treia luna la rand in septembrie

Conform indicatorilor PMI (Purchasing Managers’ Index), calculati de Markit Economics, Zona Euro (principalul partener economic al Romaniei) a crescut pentru a treia luna consecutiv in septembrie, dar cu un ritm in decelerare (aspect evidentiat in graficul de mai jos), pe fondul persistentei crizei sanitare.

Pe de o parte, industria prelucratoare din regiune a accelerat in septembrie (indicatorul PMI la cel mai ridicat nivel din august 2018), evolutie determinata de relansarea comertului international, in contextul mix-ului relaxat fara precedent de politici economice in implementare in principalele tari ale lumii.

Se evidentiaza dinamica industriei prelucratoare din Germania, prima economie a regiunii si cea mai ancorata la fluxurile comerciale mondiale.

Pe de alta parte, serviciile au revenit pe scadere, in contextul intensificarii crizei sanitare: indicatorul PMI in diminuare cu 2.9 puncte fata de august, la 47.6 puncte, minimul din mai.
Astfel, indicatorul PMI Compozit s-a situat pentru a treia luna consecutiv peste 50 puncte (pragul care separa scaderea de crestere) in septembrie, dar s-a diminuat cu 1.8 puncte luna/luna la 50.1 puncte (cel mai redus nivel din iunie).

Subliniem insa faptul ca ameliorarea componentei perspective de evolutie pentru urmatoarele 12 luni (la maximul din februarie) exprima premise de continuare a procesului de relansare economica post-pandemie in Zona Euro in trimestrele urmatoare, scenariu sustinut si de cresterea increderii investitorilor (indicatorul ZEW la cel mai ridicat nivel din 2004).

Graficul 1. Indicatorul PMI Compozit din Zona Euro (puncte)

Indicatorul PMI Compozit din Zona Euro (puncte) reprezentat in grafic

Sursa: Markit Economics, prelucrari BT

un articol scris de Andrei Radulescu

Andrei Radulescu, economist senior la Banca Transilvania, este responsabil cu elaborarea de analize si previziuni macro-economice.

Este doctor in economie, avand specializari post-universitare in macroenomie internationala si europeana, precum si o vasta experienta in analiza/ modelare/ previzionare macroeconomica si financiara atat in Romania, cat si in Portugalia.

In acelasi timp, Andrei Radulescu este cercetator stiintific III la Institutul de Economie Mondiala, din cadrul Academiei Romane. Este autorul volumului "Marea Recesiune: de la economia mondiala la economia nationala" si colaboreaza cu mediul universitar (Academia de Studii Economice din Bucuresti).