04 septembrie 2015

Antreprenor de Romania: ferma familiei Popescu

In inima Banatului de Campie, in Comlosul Mic, gasim ferma familiei Popescu. Afacerea a fost inceputa de inginerul agronom Cezar Popescu, in 1992. Inceputul, ca orice inceput, a fost greu, dar de la suprafata de 1 hectar a ajuns in prezent la o ferma moderna de 1.000 ha. A fost interesat chiar de la inceput de achizitia terenului pe care il lucreaza. Preturile in aceasta zona variaza foarte mult si sunt printre cele mai mari din Romania, depasesc pentru unele suprafete chiar si 10.000 euro la hectar. Acum a ajuns sa lucreze un teren pe care il cunoaste de 20 de ani, in care a investit an de an.

A construit totul de la zero, ferma in sine cu tot ce trebuie: spatii de depozitare de 8.000 tone, atelier mecanic, spatii de depozitare a utilajelor, spatii pentru angajati, spatii de birouri realizate prin renovarea casei construite initial in 1881. Investitiile au fost realizate din surse proprii, dar si prin proiecte cu finantare din fonduri europene. Riscurile au fost ridicate, mai ales ca a fost printre primii agricultori care au accesat astfel de finantari. Calitatea terenului lucrat este cea mai mare realizare, ”un teren de nota 11”dupa cum ne spune chiar domnul Popescu.

Banca Transilvania, a fost o alegere inspirata pentru afacerea familiei Popescu pentru ca a raspuns unei nevoi stringente si care ii va ajuta in dezvoltarea societatii prin achizitia de terenuri agricole. Produsul oferit de Banca Transilvania asigura familiei Popescu avantajul unei finatari flexibile de care pot benficia cand este nevoie pentru achizitia de teren agricol, “un credit pentru achizitie teren agricol la care platesti doar cand il folosesti, care te lasa sa rambursezi, cu durata de pana la 10 ani”, spune dl Popescu. Acesta siguranta este benefica in discutiile cu vanzatorii. “Este nevoie, cand discut cu un vanzator, sa stiu ca am banii pe care pot sa ma bazez. Vanzatorii mei sunt de cele mai multe ori germani plecati in anii ´90, care vin in tara o perioada scurta in concediul de vara”.

Experienta Bancii Transilvania, prin Departamanetul dedicat Agribusiness, are la baza in principal interactiunea cu fermierii.

Produsele Bancii Transilvania pentru fermieri cuprind finantarea utilajelor, infiintariea si intretinerea culturilor, plata imputurilor sau achizitia de teren agricol. Cu ajutorul Departamentului Agribusiness sunt gasite solutii de finantare si pentru zootehnie sau pomicultura. BT asigura si finantarea proiectelor cofinantate din fonduri de la Uniunea Europeana.

Radu Popescu, fiul domnului Cezar, este pregatit sa preia mai tarziu coordonarea afacerii familiei. Este  implicat in toate activitatiile de zi cu zi ale fermei si impartaseste aceeasi pasiune pentru agricultura.