17 ianuarie 2017

Povestea lui Mihai Silvasan, Antrenorul principal al echipei de baschet masculin U-Banca Transilvania

Mihai Silvasan este, din iunie 2016, antrenorul principal al echipei de baschet seniori U-Banca Transilvania. Avand cu putin peste 30 de ani, este un produs al scolii de baschet clujene. Initial a fost antrenor secund al echipei de seniori, alaturi de Dorin Pintea, contribuind impreuna la castigarea Cupei Romaniei. Ca jucator, are in palmares 8 titluri nationale la juniori, iar la seniori a castigat un titlu national, de trei ori a fost vicecampion national si finalist in Liga Europei Centrale.

De cat timp joci baschet si de cat timp esti la echipa "U"?

Am inceput baschetul in 1996, iar la U sunt din 2002, din ianuarie, cand am fost selectat la echipa de seniori. Inainte de asta, am jucat la CSS Viitorul Cluj-Napoca, sub indrumarea profesorului Voicu Moldovan.

Stim ca ai fost capitanul echipei multi ani. Ce a insemnat acest lucru pentru tine?

Intr-adevar, am fost numit capitan la 22 de ani, acest lucru a venit ca o surpriza pentru mine, insa m-a si responsabilizat. Eu cred foarte mult in puterea exemplului, am incercat sa fiu un exemplu pozitiv, sa muncesc, sa dau tot ce am mai bun din mine la antrenamente si sa ii trag pe toti cei din jurul meu dupa mine, in masura posibilitatilor.

Cum ti se pare ca a evoluat Baschetul a la Cluj in ultimii ani si incotro crezi ca se indreapta?

A evoluat foarte mult, tin minte ca atunci cand am ajuns la echipa, in 2002, nici nu ne gandeam ca ne putem bate pentru campionat, banii erau putini, conditiile erau cum erau... Pot sa spun ca in ultimii 14 ani e o diferenta de la cer la pamant! 

Din acest an ai acceptat provocarea de a fi antrenorul echipei. Cum ai simtit trecerea de la jucator la antrenor?

In 2015 am fost antrenor asistent, deci am simtit gustul inca de anul trecut. Este o cu totul alta meserie, nu se poate compara. Pe banca ai o mult mai mare responsabilitate, trebuie sa ai grija de 12 jucatori si trebuie sa iei decizii pentru toata lumea. Insa asta e ceea ce imi doresc sa fac si ma bucur ca mi s-a oferit sansa sa antrenez.

Care este cel mai mare fan al tau?

Cu siguranta mama si tatal meu, sotia mea si, mai nou, fiica mea in varsta de sase luni :)

Ce mesaj le-ai transmite fanilor echipei?

Fanii sunt parte din orice echipa. Noi suntem obisnuiti cu multi fani, avem cea mai mare medie din campionat si ne bucura acest lucru. Ii asteptam in continuare in numar cat mai mare la meciurile noastre, ne dorim sa umplem Sala Polivalenta, sa avem rezultatele necesare pentru a realiza acest lucru. Vom incerca la fiecare meci sa dam ce avem mai bun din noi, sa castigam si sa ne bucuram alaturi de fani!

Cat de mult influenteaza rezultatul unui meci/campionat sustinerea suporterilor?

La noi, fiind obisnuiti cu un public numeros, conteaza enorm.

Dupa o absenta de 30 de ani, echipa nationala de baschet masculin va intra pe teren la cea mai importanta competitie europeana. Ce crezi ca inseamna pentru viitorul baschetului romanesc organizarea EuroBasket 2017 in Cluj?

Eu cred ca este o foarte mare oportunitate pentru a aduce baschetul in casele oamenilor, pentru a atrage cat mai multi copii spre acest sport. Este un moment de bucurie. Sper sa fie, de asemenea, bucuria cat mai multor victorii.