23 octombrie 2018

5 sfaturi pentru compartimentarea casei tale

Dacă la întâlnirea inițială am aflat de la Alina Vilcu și Omid Ghannadi care sunt cele 3 întrebări la care să răspunzi atunci când îți decorezi locuința, în cadrul ultimei întâlniri INSIDE ACADEMY s-a discutat despre compartimentarea și funcționalitatea locuinței. Elementele teoretice au fost completate de partea practică – vizita pe șantier.

S-a început cu discuția despre releveu sau plan releveu - măsurarea exactă, desenarea tridimensională a spațiului și reprezentarea la scară a elementelor unei construcții sau a spațiului ce urmează a fi amenajat. Aceasta trebuie făcută de profesioniști.

În continuare, am descoperit care sunt cele 5 elemente esențiale de compartimetare de care este recomandat să țineți cont pentru un design interior funcțional și ergonomic:

  • Ce destinație are fiecare cameră? Se recomandă să gândiți fiecare încăpere în funcție de destinația ei și de funcțiile pe care le va îndeplini spațiul.
  • Ce spații ați identificat deja în apartament? Zona de zi (birou, sufragerie, diverse spații de recreere sau de sport etc.), zona de noapte (dormitoarele), spații anexe (băi, debarale), circulații orizontale (holuri) sau verticale (scări) – gândiți și lucrați cu arhitectul pentru optimizarea acestora.
  • Atenție la spațiile care fac legătura între exterior și interior (fizic sau vizual) – balcoane, logii, terase. Ele trebuie să comunice între ele într-un mod cât mai eficient, dar să se întrepătrundă cât mai puțin.
  • Ce puncte de interes vreți să creați? În funcție de centrul de greutate al interesului va fi decisă maniera în care va fi poziționat mobilierul. În acest proces, țineți cont de poziția ferestrelor și a ușilor.
  • Dacă vreți o compartimentare mai flexibilă, arhitecții recomandăfolosirea de pereţi mobili şi pliabili pentru separarea parţială a zonelor cu funcţionalităţi diferite din acelaşi spaţiu.

Dacă sunteţi în curs de amenajare/recompartimentare a apartamentului sau a casei este important să apelaţi la profesioniști pentru fiecare etapă. Siguranța și treaba făcută bine costă, iar dacă bugetul este o provocare, vă ajutăm noi. Mai multe detalii aici.

Să fie de folos și spre inspirație!