23 martie 2017

Cum consumam proteinele pentru a ne ajuta la alergare in pregatirea pentru Crosul BT

Am gasit un articol interesant si dorim sa impartasim cu voi cateva idei. Alex Hutchinson, fizician, jurnalist si pasionat de alergare, explica intr-un articol pe Runnersworld.com ca persoanele care alearga sau atletii, in general, au nevoie de mai multe proteine.

Astfel, conform lui Hutchinson, care este si autor al cartilor Which Comes First, Cardio or Weights? Fitness Myths (Ce facem mai intai, cardio sau greutati? Mituri in fitness) si Training Truths and Other Surprising Discoveries from the Science of Exercise (Adevaruri despre antrenament si alte descoperiri surprinzatoare de la stiinta exercitiilor), proteinele au urmatoarele roluri:

  • Ajuta la reconstruirea tesutului muscular;
  • Sunt esentiale pentru repararea „daunelor” aduse de antrenamentele mai intense;
  • Aduc 5 – 10% din energia pe care o consumam in timpul unei alergari lungi.

Asadar, ai nevoie de proteine daca participi la Crosul BT din 9 aprilie, din Cluj-Napoca sau daca alergi, in general, este clar deja. Dar trebuie sa stii si cand sa le consumi, deoarece cercetatorii spun ca, cei mai multi dintre noi pot consuma numai 20 – 25 de grame de proteine la o masa. In medie, sportivii consuma cam 20 grame de proteine ​​la micul dejun, 25 de grame la masa de pranz si aproximativ 40 de grame la cina, iar inca 20 grame sunt „dispersate” in gustari.

Dar ce inseamna 20 de grame de proteine? Va ajutam noi, ca sa va faceti o idee:

  • O ceasca de lapte contine 8 grame de proteine
  • Un ou mare are 6 grame de proteine
  • O jumatate de cutie de ton, cu doua felii de paine inseamna, de asemenea, putin peste 20 de grame de proteine.

Prin urmare, un mic dejun la care mananci, de exemplu, doua oua si bei un pahar de lapte iti aduce cantitatea de proteine necesara.

Acum, ca ai aflat ce trebuie sa mananci ca sa dai randament maxim la Crosul BT, nu uita sa te inscrii aici, pana in 24 martie! Tricourile si numerele de concurs pot fi preluate de la Sala Polivalenta Cluj, in 7 aprilie (orele 14 – 20) sau in 8 aprilie (orele 11 – 19).

Editia din acest an a crosului se numeste Alergarea dupa ZamBT. Pentru ca este o editie vesela, te incurajam sa vii cu accesorii/costumatie care sa aduca buna dispozitie in timpul alergarii. De asemenea, sustinatorii tai au ocazia sa se implice in alergare pe traseul competitiei, pe distante mici, purtand si ei accesorii sau costumatii. 

Succes si pofta buna!