09 iulie 2021   |   Timp de citire: 5 minute

Titlurile de stat Fidelis, instrumentul financiar potrivit pentru investitorii cumpatati

Dupa cum probabil ai aflat pana acum, investitiile sunt o modalitate prin care ai optiunea de a pune banii sa lucreze pentru tine. Si cine nu si-ar dori asa ceva? O modalitate in plus de a-ti creste sursele de venit, cu siguranta, este o idee buna la orice varsta.

Fie ca esti investitor aflat la inceput si te-ai decis ca acum ar fi un moment potrivit ca sa faci primii pasi pe bursa sau esti un investitor cu un apetit mai scazut fata de risc, titlurile de stat sunt o alternativa  potrivita.

Ce sunt titlurile de stat Fidelis?

Sunt o alternativa la depozitele bancare pe care poti sa o iei in considerare. Sunt emise de  Ministerul Finantelor si prin urmare au un grad scazut de risc. Spre deosebire de un depozit bancar pe termen lung, infiintat pe o perioada intre 1 si 3 ani, ai acces mereu la bani avand posibilitatea sa vinzi in piata o parte sau intreaga suma investita.

Avantajele titlurilor de stat Fidelis

Aceste titluri functioneaza in economie ca o parghie pe care statul o poate folosi pentru finantare, fiind un instrument financiar prin care statul se poate imprumuta de la populatie. Prin urmare, odata cu achizitia acestor titluri de stat, tu te poti bucura de urmatoarele avantaje:

  • O dobanda anuala de 2.95% (pentru emisiunea in lei cu scadenta in 2022), respectiv de 3.25% (pentru emisiunea in lei cu scadenta in 2023);
  • Acces la bani oricand iti doresti, deoarece titlurile de stat pot fi vandute oricand in piata inainte de maturitate;
  • Castigurile din dobanzi si profiturile produse sunt complet neimpozitabile;
  • Nu exista comisioane de subscriere;
  • Dinamism si flexibilitate in administrarea portofoliului, astfel ca pe intreaga perioada de detinere, titlurile de stat pot fi tranzactionate la Bursa de Valori Bucuresti.

O achizitie de titluri de stat Fidelis poate fi potrivita pentru tine daca…

  • Ai economisit o suma de bani
  • Iti doresti sa te familiarizezi cu bursa si cu mecanismele pietei de capital
  • Te orientezi asupra investitiilor cu un grad redus de risc 

Cum poti achizitiona titlurile de stat Fidelis?

Destul de simplu, contactezi una dintre bancile intermediare eligibile pentru vanzarea titlurilor de stat. Spre exemplu, daca apelezi la BT Capital Partners tot ce e de facut este sa iti deschizi un cont de tranzactionare, iar mai apoi colegii nostri te vor ghida prin toti pasii, astfel incat totul sa fie cat mai usor pentru tine.

Cum poti tranzactiona la BVB aceste titluri de stat?

Cand vine vorba despre tranzactionarea titlurilor de stat la BVB, e important sa stii ca acestea sunt similare cu orice alta actiune, mai exact au un simbol atribuit si toate informatiile despre evolutia pretului sau volumele tranzactionate. Toate aceste detalii le gasesti pe site-ul bursei www.bvb.ro.

Totusi, nu uita ca desi titlurile de stat sunt un instrument financiar cu risc scazut, pretul bursier poate varia, fiind in principal influentat de nivelul general al dobanzii in economie.

Ce se intampla la finalul perioadei de derulare?

Titlurile de stat Fidelis din aceasta oferta pot fi achizitionate pe o perioada de un an sau doi, in functie de tipul de emisiune pentru care optezi. La finalul perioadei banii vor intra automat in portofoliul tau de client, iar ulterior vei putea retrage suma prin platforma noastra online.

 

And now… some numbers

Pentru a intelege cu exactitate cum functioneaza titlurile de stat Fidelis, iti aducem si un exemplu de calcul ca totul sa fie crystal clear.

Titluri de stat: Emisiune lei

Scadenta: iulie 2023

Dobanda: 3.25%

Investitie initiala: 5,000 lei

In luna iulie a anului 2022 vei primi primul venit din dobanda, calculat astfel:

5,000 lei*3.25%= 162.5 lei

 

Apoi, in iulie 2023 vei incasa ultimul venit din dobanda si cei 5,000 lei initial investiti, mai exact:

162.5 lei + 5,000 lei = 5,162.5 lei


Daca vei detine titlurile pana la maturitate, in acesti doi ani, vei primi un total de 325 lei (adica suma de 162.5 lei*2 ani) venit neimpozabil plus cei 5,000 lei investiti initial.

 

Daca consideri ca titlurile de stat Fidelis sunt o varianta de economisire potrivita pentru tine, atunci nu uita ca pana in 12 iulie echipa

BT Capital Partners te poate ajuta sa faci primii pasi pe bursa.

 

Editor: Mihaela Ban, Communication & PR Officer, Banca Transilvania