25 martie 2019

IMM-ist in Romania. Episodul 1: De ce incepe lumea o afacere?

1 din 3 romani vrea sa inceapa un business, ne spune un raport al Uniunii Europene. Cu toate acestea, suntem una dintre tarile din UE cu cele mai putine IMM-uri/mia de locuitori.

Pornind de la aceasta idee, impreuna cu Mikey Hash am lansat o serie dezbateri cu tema “IMMist in Romania” in care ne propunem sa aflam insight-uri din viata IMM-urilor si sa gasim impreuna cu invitatii raspunsuri la intrebarile pe care antreprenorii din Romania le au pe diverse teme. Vom vorbi despre afacerile mici si antreprenoriat cu realism insa si cu convingerea ca aceste debate-uri vor schimba in bine societatea romaneasca.

Pentru episodul 1, "De ce incepe lumea o afacere?" invitati lui Mikey au fost Tiberiu Moisa, Director General Adjunct - Banca Transilvania, Radu Dumitrescu, antreprenor cu experienta in HoReCa si Andreea Rosca, jurnalista si creatoare a proiectului The Vast & The Curious.

Esti curios cum a fost? Te invitam sa dai play.

 

 

Cateva idei, numai bune de notat:

  • In Romania se deschid anual peste 130.000 de firme. Perioada in care iti poti deschide o firma in Romania este printre cele mai scurte din Europa. Te costa si foarte putin comparativ cu alte tari.
  • Nu exista un profil de antreprenor anume. Unii antreprenori sunt foarte buni la a depasi obstacole, nu cedeaza orice ar fi, au o tenacitate foarte puternica. Altii sunt foarte creativi, in fiecare zi vad o oportunitate. Trec pe strada si se gandesc ce ar putea sa fie maine in locul respectiv. 
  • Cel mai greu lucru in viata unui antreprenor este sa ceara: am nevoie de un sfat, am nevoie sa imi fii mentor. De ce? Le este frica sa fie refuzati. 
  • In general este o idee buna sa nu fii singur pentru ca nu le stii pe toate. La inceput esti si contabil, si om de marketing, si om de branding, si sofer, si om de produs. Esti tot.
  • Antreprenorilor parteneri trebuie sa le fie clar ce face fiecare dintre parteneri, care sunt asteptarile unuia de la celalalt. Altfel la primul conflict se strica parteneriatul. Daca sunt mai multi asociati, firma poate sa evolueze mult mai repede decat daca este unul singur, oricat ar fi acesta de talentat. Cand sunt mai multi se aduna competentele, ideile si puterea de munca, inclusiv este rezistenta mai buna la socurile exterioare.
  • E important sa ai o expertiza in domeniul respectiv inainte de a incepe un business. iar daca nu cunosti domeniul, aloca-ti timp sa il cunosti. Du-te sa vezi cum fac altii in practica un business asemanator.
  • Finantare. La inceput de drum, oamenii au incredere in tine, in cine esti tu ca om. Iar finantarea poate sa vina de la prieteni si de la familie. Sau de la BT Mic

 

Daca IMM-urile merg bine, Romania merge bine.