06 august 2021

Oana Lopatnic: Povestea care a dat startul altor povesti

#OameniidelaBanca sunt ceea ce sunt datorita valorilor pe care le au si datorita alegerilor pe care le-au facut in viata. Plus inca ceva. Candva, undeva, ei au stat in fata unui om care le-a zambit cald, le-a cantarit spiritul din ochi si le-a oferit oportunitatea de a-si incepe cariera aici, la Banca Transilvania. Pentru multi, aceasta persoana este nimeni alta decat Oana Lopatnic. Astazi a venit momentul sa aflam povestea care a dat startul numeroaselor povesti la BT!

„Lucrez in Banca Transilvania din noiembrie 2007. Am studiat contabilitatea la Facultatea de Stiinte Economice, iar contextul a facut ca in 2005 sa merg la Bucuresti, unde am lucrat pe partea de resurse umane. Dupa cativa ani, am decis ca e mai bine sa ma intorc la Cluj. Am facut acest lucru si mi-am depus CV-ul la Banca Transilvania, dar mi-am spus ca vreau sa lucrez tot pe resurse umane. Am avut norocul sa plece o colega (stiam ca vrea sa plece in Timisoara) si atunci mi-am inceput povestea ca junior in departamentul de Resurse Umane, pe selectie si recrutare. Ma ocupam de tot ce insemna suport pentru selectie, fise de post - ca orice junior - sa invat. Incet, incet am inceput sa conduc interviuri, am facut selectie si recrutare mult timp. Mi-a placut foarte mult, e o provocare sa gasesti candidatul potrivit care sa-ti fie apoi coleg si care, dupa cativa ani, sa vina sa-ti spuna: stii, tu m-ai adus aici. Chiar saptamana trecuta mi-a spus o colega ca isi aduce aminte cand a avut interviul de angajare cu mine, acum mult, mult timp”.

In anul 2016, Oana a intrat in concediu de maternitate. La intoarcere, lucrurile la job aveau sa devina putin mai intense: Oana a continuat sa se ocupe si de managementul performantei, ceea ce presupune gestionarea procesului de evaluare a performantei angajatilor. „Am facut acest lucru in paralel cu partea de selectie si recrutare cativa ani buni. In octombrie 2020 am devenit Sef Birou Guvernanta Resurse Umane. Initial, am crezut ca o sa fie plictisitor. Mi-am zis ca mie-mi trebuie sa lucrez cu oamenii, sa comunic cu ei! M-am obisnuit cu recrutare, cu interviuri multe, aici ma gandeam ca fac o norma o data pe an, poate. Doar ca nu a fost asa deloc! La noi se schimba legile destul de frecvent si atunci provocarile sunt constante”.

Dat fiind faptul ca recrutarea a facut parte pentru mult timp din viata ei de la birou, am intrebat-o pe Oana care este cel mai important lucru pe care trebuie sa-l simta la o persoana care candideaza pentru un post: „Atitudinea. Daca vezi un tanar care isi doreste sa faca lucruri si vezi ca in timpul facultatii s-a implicat in voluntariate, citeste, se intereseaza – e foarte bine. Asta mi se pare cel mai important, pentru ca apoi invata si cunostintele practice de care are nevoie. Dar atitudinea, dorinta de a face cat mai multe fara sa fii intimidat, rezilienta si o anumita adaptabilitate sunt lucruri care conteaza cel mai mult in zilele noastre”.

Aceasta este Oana asa cum o stiu colegii de la birou, dar cine este ea dupa ora 17:00? Este o mamica dedicata, iubitoare si grijulie: „Am o fetita de 4 ani si opt luni care-mi ocupa timpul liber. Ma face sa ma implic constant in jocurile ei. Un copil te tine intotdeauna tanar, nici nu realizezi! Hai sa mergem cu bicicleta, hai sa mergem incolo, hai sa mergem dincolo. Stii ca un copil te ajuta sa-ti descoperi limitele? Sa realizezi ca sunt lucruri pe care vezi ca, de fapt, le poti face. Asta pentru ca un copil asteapta totul de la tine. Cand am nascut-o pe fetita mea, nu mai era zi, nu mai era noapte, totul era ea.”

„In rest, in ultimul timp, incerc sa investesc doua zile pe saptamana timp pentru mine, sa merg la sala. Imi placea inainte sa alerg, dar am renuntat de cand o am pe cea mica, si acum am zis ca nu se poate, macar doua zile pe saptamana, doua ore sa merg acolo. Imi place, imi face foarte bine.”

 

Draga noastra Oana, si noua ne face foarte bine sa te avem in familia Bancii Transilvania. Este o bucurie pe care o traim de 14 ani, de cand esti alaturi de noi. Multumim ca te numeri printre #OameniidelaBanca! 😊

 

BT EXTRA – intrebari extra pentru #OameniidelaBanca!

Care este locul tau preferat din lume?

„Palma de Mallorca, acolo as vrea sa revin.”

 

Daca nu ai fi lucrat in banking, unde ai fi lucrat?

„Mi-ar fi placut sa lucrez tot pe resurse umane. Nu doar cu cifre! Oriunde, dar sa am contact cu oamenii.”

 

Ce culoare crezi ca te reprezinta cel mai bine si de ce?

„Oh, asta este complicat. Ma gandesc la un mov care ar fi o combinatie intre albastru, care reprezinta speranta si rosu, care reprezinta dragoste pentru a ajuta oameni. Cam asa ceva!”

 

Photo credit: Vlad Cupsa