Rezultate financiare la 31 decembrie 2015. Banca Transilvania, inca un an de crestere

Comunicat de presa 2016-02-15
Rezultate financiare la 31 decembrie 2015. Banca Transilvania, inca un an de crestere
 • Cresterea organica BT depaseste media pietei bancare
 • Aproape 1,3 milioane de tranzactii/zi au loc prin Banca Transilvania
 • Primul program de responsabilitate financiara din Romania, destinat clientilor Volksbank Romania cu credite: 1,5 miliarde lei
 • Aproape 160.000 de credite noi acordate de BT pentru retail, IMM si Corporate

Intr-un an de revenire a creditarii si consumului, dar si cu provocari noi pe piata, Grupul Financiar Banca Transilvania a inregistrat o crestere organica de peste 10% in activitatea de creditare si de peste 19% privind atragerea de depozite, la care se adauga impactul pozitiv al fuziunii cu Volksbank Romania.

BT a continuat sa se focuseze pe sustinerea sectorului IMM si retail, alaturi de cresterea competentelor in zone specializate – agribusiness si finantarea domeniului medical. BT Capital Partners si BT Leasing au reusit anul trecut sa atinga cote de piata semnificative si, alaturi de BT Asset Management, sa acopere o gama larga de produse financiare integrate. Pentru 2016, Grupul Financiar Banca Transilvania si-a propus dezvoltarea unui nou model de microfinantare pentru continuarea sustinerii spiritului antreprenorial romanesc – urban si rural.

Activele BT au crescut cu 32,6% fata de finalul anului trecut, fiind de 47.240 milioane lei - din care cresterea organica a insemnat peste 10%. Veniturile operationale au ajuns la 2.286,2 milioane lei, cu 14,3% mai mari fata de aceeasi perioada a anului 2014, cand erau 2.000,5 milioane lei. Profitul net BT este de 2.418 milioane lei, incluzand castigul din achizitia Volksbank Romania.
In anul 2015 au fost acordate de Banca Transilvania aproape 160.000 de credite noi, in valoare totala de peste 8.674 milioane lei, beneficiari fiind companii si persoane fizice.


Numarul de clienti a crescut cu 14%, comparativ cu anul 2014, de la 1,89 milioane, la 2,15 milioane.


Horia Ciorcila, Presedintele Consiliului de Administratie al Bancii Transilvania, afirma: “Rezultatele financiare indica faptul ca 2015 a fost cel mai bun an din istoria BT si confirma ca am reusit sa ne atingem obiectivele de crestere organica, in paralel cu achizitia si integrarea Volksbank Romania. Suntem preocupati de eficientizarea, in continuare, a modelului nostru de business, de investitii in oameni si in tehnologie. In contextul unui climat global si regional foarte volatil, pentru noi ramane esentiala relatia cu clientii nostri, care va fi si in continuare constructiva si rezonabila, iar noi vom avea o atitudine responsabila si rationala in tot ceea ce intreprindem. Vom continua sa sustinem economia romaneasca si antreprenorii, indiferent de marimea lor si suntem optimisti privind potentialul de dezvoltare a pietei locale”.


Ömer Tetik, Directorul General al Bancii Transilvania, declara: „Multumim clientilor Bancii Transilvania si celor proveniti de la Volksbank Romania, ei sunt capitalul nostru. Rezultatele din 2015 ne fac si mai resposabili fata de acestia. Ne-am propus eficientizarea interactiunii cu clientii din toate segmentele, prin fluxuri si produse mai accesibile, precum si prin platforme tehnologizate. Cresterea organica si focusul pe servicii de calitate sunt prioritatile noastre si in 2016. In plus, prin competentele noi dobandinte in contextul achizitiei si integrarii Volksbank Romania, suntem mai bine pozitionati pentru a fructifica noi oportunitati”.

La sfarsitul anului 2015, soldul creditelor Bancii Transilvania este cu 43,3% mai mare decat era la finalul anului 2014, in ciuda continuarii scoaterii de credite in afara bilantului in aceasta perioada (694 milioane lei). In acelasi timp, totalul resurselor atrase de Banca Transilvania de la clienti este cu 27,8% peste nivelul de la sfarsitul anului 2014. Creditele neperformante, cu restante mai mari de 90 de zile, reprezinta 9,75% din totalul portofoliului de credite al BT.

Eficienta operationala, in ciuda costurilor aduse de integrarea Volksbank Romania
Eficienta operationala BT este ridicata, raportul cost/venituri fiind de 49,85%, fara a include elementele majore determinate de integrarea Volksbank Romania atat pe venituri, cat si pe cheltuieli. Din punctul de vedere al impactului integrarii Volksbank Romania privind rezultatele financiare, estimarile prezentate de BT la Adunarile Generale ale Actionarilor Bancii Transilvania din aprilie si octombrie a.c. sunt confirmate de rezultatele inregistrate la 31.12.2015.

Banca Transilvania a acordat unui numar de aproape 34.000 de clienti persoane fizice ai Volksbank Romania reduceri de aproape 1,5 miliarde de lei, prin conversia creditelor in franci elvetieni si diminuarea datoriei totale aferente creditelor curente.


Rezultatele activitatii curente a Bancii Transilvania, in anul 2015:

 • Profitul net BT este de 2.418 milioane lei, incluzand castigul din achizitia Volksbank Romania de 1.651 milioane lei.
 • Numarul de operatiuni derulate prin conturi BT a crescut cu peste 9% fata de aceeasi perioada a anului 2014, iar ritmul de crestere al veniturilor din comisioane operationale a fost de 12%.
 • BT a continuat sa se focuseze pe sectorul IMM, in anul 2015 acordand clientilor peste 16.300 de credite noi.
 • Banca Transilvania a incheiat la 31 decembrie 2015 cu un portofoliu de 2,54 milioane carduri, generand tranzactii cu 19,15% mai mari fata de perioada similara a anului precedent. Cota de piata a bancii privind volumul tranzactiilor cu carduri este de 18,5%. BT are in portofoliu 280.000 de carduri de credit, prin programul de loialitate STAR.

Alte informatii financiare:

 • BT a inregistrat la 31 decembrie 2015 cheltuieli nete cu ajustari de depreciere si provizioane de 329,4 milioane lei, aceasta suma include efectul diferentelor de estimare privind valoarea justa a portofoliului de credite inregistrat de Volksbank Romania, precum si efectul pozitiv al altor programe desfasurate la nivelul Volksbank Romania.
 • Acoperirea creditelor neperformante cu provizioane aferente si garantii ipotecare este in continuare la un nivel confortabil, de 119%, in conformitate cu apetitul de risc al bancii.
 • Soldul total al ajustarilor de valoare (provizioane si alte ajustari) este de 3.683 milioane lei, la data de 31.12.2015.
 • Solvabilitatea BT, luand in considerare profitul anului 2015 este de 22,64% (fara profit este de 13,68%).

  Situatiile financiare la 31.12.2015 nu sunt auditate sau revizuite iar la 31.12.2014 sunt auditate.