0%

Rezultatele financiare preliminare BT la 31 decembrie 2018

27 februarie 2019 Timp de citire 6:00 minute

 

Banca Transilvania, cel mai mare finantator al economiei in 2018: sustinerea clientilor, in paralel cu integrarea Bancpost

● 196.000 de imprumuturi pentru companii si persoane fizice au fost acordate in 2018 ●

●Peste 9 miliarde lei au fost acordati prin credite companiilor din Romania●

 

Banca Transilvania – o banca nascuta si crescuta in Romania – a ajuns in cel de al 25-lea an de activitate sa fie principalul finantator al economiei romanesti, folosind competentele si capitalul acumulat in timp pentru sustinerea intregului mediu privat din Romania.

 

Pentru BT, 2018 a insemnat continuarea cresterii organice responsabile, investitii masive in experienta digitala a clientilor, integrarea Bancpost si inceperea implementarii modelului sau de business la Victoriabank, in Republica Moldova.

 

“Banca Transilvania a continuat sa fie cel mai activ jucator din sectorul bancar, sustinand economia Romaniei cu capitalul si datorita competentelor acumulate in cei 25 de ani de existenta, aici, in tara noastra. In decursul acestor ani am crescut baza de capital a bancii capitalizand profitul anual, venind cu majorari de capital cu bani de la actionari, luand imprumuturi subordonate asa incat sa tinem mereu un ritm alert al creditarii tuturor categoriilor de clienti – de la IMM-uri, start-up-uri, la populatie. Fiind cel mai mare grup financiar din Romania, suntem constienti de responsabilitatea pe care o avem fata de economia romaneasca, fata de cei peste 3 milioane de clienti, dintre care 700.000 sunt clienti creditati, fata de cei peste 31.000 de actionari romani persoane fizice, investitori pe BVB si fata de cei peste 7 milioane de actionari indirecti prin Pilonul II de pensii”– declara Horia Ciorcila, Presedintele Consiliului de Administratie BT.

 

Activele Grupului Financiar Banca Transilvania au ajuns la finele anului trecut la 77,9 miliarde lei, iar creditele au crescut pana la 38,02 miliarde lei. Profitul net consolidat al Grupului BT este de 1.257,17 milioane lei, din care cel al bancii este de 1.219,39 milioane lei, rezultat care include si cheltuielile semnificative de integrare Bancpost. Profitul operational al bancii a crescut la 1.801,41 milioane lei datorita eficientizarii si consolidarii businessului. Depozitele clientilor au ajuns la 65,16 miliarde lei, din care 43,34 miliarde lei sunt depozite ale clientilor persoane fizice, iar 21,82 miliarde lei, depozite ale persoanelor juridice.

 

Pe langa fuziunea dintre Banca Transilvania si Bancpost, in 2018 am avut loc fuziunea dintre BT Leasing si ERB Leasing, companie achizitionata de la Eurobank Group odata cu Bancpost si ERB Retail Services. BT Direct si ERB Retail Services, institutii nebancare destinate acordarii creditelor de consum, vor fuziona in prima parte a acestui an.

 

In ceea ce priveste eficienta operationala, aceasta se pastrează la nivel confortabil la Banca Transilvania, fiind de 49,9%.

 

Consiliul de Administrație BT a decis in sedinta de ieri, din 26 februarie, sa propuna Adunarii Generale a Actionarilor din aprilie a.c. sa distribuie din profitul anului 2018 dividende in numerar in cuantum de 818.121.781 lei (brut), reprezentand un dividend brut de 0,17 lei/actiune. De asemenea, se va propune AGA capitalizarea diferentei pana la totalul profitului anului 2018, care va fi disponibil pentru a fi distribuit.

 

Sustinerea antreprenorilor, populatiei si comunitatii in 2018:

  • ≈65.000 de credite cu dobanda fixa au fost acordate anul trecut de banca persoanelor fizice;
  • 3,7 milioane de carduri are BT in portofoliu, ceea ce inseamna 21% cota de piata privind cardurile emise in Romania;
  • 15,5 miliarde de lei este portofoliul creditelor IMM (IMM, conform definitiei europene);
  • 11 miliarde de lei este soldul creditelor ipotecare/imobiliare;
  • 125 de sedii BT din intreaga tara au fost modernizate pe parcursul anului 2018.
  • 23 milioane de lei investiti in comunitati, educatie si sport in peste 1.000 de proiecte de implicare si responsabilitate sociala, anul trecut.

 

Investitiile masive in digitalizare genereaza efecte vizibile în business:

  • Aproape 200 de milioane de tranzactii au fost efectuate anul trecut cu cardurile BT. In fiecare secunda au loc 6 tranzactii cu carduri BT;
  • 475.000 carduri de credit sunt in portofoliul Grupului Financiar BT, care genereaza aproximativ 35% din tranzactiile realizate cu carduri de credit la comerciantii din Romania. Peste 60.000 de tranzactii au loc in fiecare zi cu cardurile de credit BT;
  • 50.000 de POS-uri sunt gestionate de Banca Transilvania, ceea ce reprezinta 25% din terminalele instalate in Romania;
  • 2 milioane de operatiuni au avut loc, in medie, zilnic prin BT anul trecut;
  • Numarul de utilizatori BT24 Internet Banking a depasit 1 milion, +14% fata de aceeasi perioada a anului trecut, iar cel de Mobile Banking este de 560.000, +34%;
  • Volumul tranzactiilor prin Internet Banking este +20%, iar prin Mobile Banking +54% fata de aceeasi perioada a anului trecut;
  • BT Pay, prima aplicatie de tip wallet din Romania, lansata in ianuarie 2018, are acum 12 functionalitati dezvoltate in decurs de 10 luni – si tot atatea optiuni de gestionare non-stop a banilor si a cardurilor: plati contactless, transfer de bani, urmarirea pe categorii a cumparaturilor făcute cu cardul, blocarea permanenta sau temporara a cardurilor etc. Numarul plăților cu telefonul la comercianti si al transferurilor de bani intre utilizatorii aplicatiei a crescut cu 35% in trimesturul IV 2018, fata de trimestrul III, iar volumele de tranzactii au crescut cu 50%;
  • Solutiile complementare bankingului, oferite prin platforma online BT Store, au fost accesate, in medie, de 100 de antreprenori/luna, de la lansarea acesteia, in august 2018;
  • La finalul anului, BT avea aproape 350 de bancomate multifunctionale BT Express Plus, care permit operatiuni self-banking, precum depuneri de numerar sau schimb valutar non-stop. Numarul depunerilor s-a dublat in decembrie 2018, fata de ianuarie acelasi an, ajungand la aproximativ 400.000.

 

Alte informatii financiare & rating Fitch:

 

  • Rata expunerilor neperformante, conform indicatorului EBA, este de 4,97% la 31 decembrie 2018;
  • Gradul de acoperire cu provizioane totale a expunerilor neperformante conform standardelor EBA este de 94%. In cazul in care sunt considerate si garantiile, rata de acoperire este de 133%;
  • Solvabilitatea bancii fara profitul anului 2018 este de 18,59%, iar daca includem profitul, aceasta este de 21,53%;
  • In ianuarie a.c., Fitch Ratings a confirmat ratingul pentru finantari pe termen lung al Bancii Transilvania (IDR) la ‘BB+’, cu perspectiva stabila, respectiv nivelul ratingului de viabilitate la nivelul ‘bb+’.

 

Taxa suplimentara pe active

In asteptarea unei decizii in legăatura cu taxa suplimentara pe activele bancare, Banca Transilvania reitereaza ideea conform careia capitalul si competentele bancilor au fost construite in timp si se pot pierde repede in lipsa investitiilor, iar Romania are nevoie de un sistem bancar puternic si de ritmuri superioare de crestere a creditarii pentru a micsora decalajele fata de tarile vestice.

 

Diminuarea profitului disponibil pentru capitalizare va incetini dezvoltarea sistemui bancar romanesc si va afecta cresterea economica. Cu toate acestea, BT, banca si entitate romaneasca, va ramane alaturi de clientii sai, asa incat acestia sa fie cat mai putin afectati de eventuala taxa.

 

BT, +50 de locuri în clasamentul Brand Finance Banking 500

BT a urcat 50 de locuri in clasamentul Brand Finance Banking 500 2019, publicat de The Banker, cu o crestere de 39% a valorii de brand de pana la 242 milioane USD, respectiv a ratingului de la A+ la AA, fata de 2018. Banca Transilvania este singurul brand bancar romanesc in topul publicat in acest an. 

 ● ● ●

Rezultatele financiare preliminare aferente anului 2018 sunt disponibile pe site-ul BT,  https://www.bancatransilvania.ro/actionari/rezultate-financiare/, in 27 februarie a.c.,  incepand cu ora 8.30.

Contact pentru presă

comunicare@btrl.ro

Alte articole

Abonează-te la newsletter

Și afli primul noutățile de pe
Newsroom & Blogul BT.

Te poți dezabona oricând dorești, vezi detalii.

Încă puțin

Tocmai am trimis un e-mail către tine. Confirmă abonarea prin click pe linkul din e-mail.

Încă puțin

Tocmai am trimis un e-mail către tine. Confirmă abonarea prin click pe linkul din email.

Descarcă BT Pay

Scanează codul cu telefonul mobil, în funcție de sistemul telefonului tău.

Descarcă BT Pay

Scanează codul cu telefonul mobil, în funcție de sistemul telefonului tău.

Descarcă BT Pay

Scanează codul cu telefonul mobil, în funcție de sistemul telefonului tău.

Descarcă NeoBT

Scanează codul cu telefonul mobil, în funcție de sistemul telefonului tău.

Descarcă NeoBT

Scanează codul cu telefonul mobil, în funcție de sistemul telefonului tău.

Descarcă NeoBT

Scanează codul cu telefonul mobil, în funcție de sistemul telefonului tău.

Descarcă BT24

Scanează codul cu telefonul mobil, în funcție de sistemul telefonului tău.

Descarcă BT24

Scanează codul cu telefonul mobil, în funcție de sistemul telefonului tău.