Radu Muntean, despre ce inseamna sa fii regizor in Romania
00:00:00

Azi la BT Talks vorbim cu regizorul Radu Muntean si Andi Moisescu despre ce inseamna viata de regizor si pasiunea lui Radu pentru aceasta meserie. Tine castile aproape pentru ca in acest podcast avem si "insight-uri" despre cum a fost facut documentarul cu Simona Halep si cum e sa faci filme si reclame in Romania.

Daca nu stiai deja, Simona Halep va avea primul documentar despre cariera sa si despre visul ei de a castiga Australian Open. In acest documentar, Radu ne arata ca Simona nu este o intamplare, este un rezultat. Filmarile au avut loc la antrenamentele Simonei in Dubai, inainte de  Australian Open 2020. Lansarea documentarului este programata sa fie in acest an. Am lansat primele teasere in care Simona vorbeste despre munca, inspiratie, performanta, curaj, echipa si succes.

Radu Muntean este o figura emblematica a noului val romanesc de cinema, scenarist si regizor de lung-metraj si face parte din generatia de regizori care s-a calificat la locul de munca. Pana in prezent, Radu a facut 5 filme, a regizat peste 400 de spoturi publicitare si a castigat peste 40 de premii nationale si internationale la festivaluri de publicitate. 

Iar daca ai fost vreodata curios ce regizor sta in spatele spoturilor TV ale Bancii Transilvania, ei bine, la majoritatea e Radu. 😊

Cateva idei, numai bune de... ascultat:

  • La fiecare filmare emotiile sunt prezente, iar ”cand nu ai emotii se creeaza toate conditiile ca ceva sa iasa prost”.

  • Nu poti face film decat avandu-te pe tine ca spectator si incercand sa transmiti ceva celor ca tine. Filmul nu trebuie sa dea un verdict, ci sa faca oamenii sa gandeasca.

  • Un film bun este cel pe care un regizor poate sa si-l asume intru-totul, fara a face compromisuri comerciale si care nu se consuma la premiera.

  • Documentarul cu Simona Halep este de tip observational al antrenamentelor ei si ofera momente irepetabile si raspunsuri despre mecanismul subtil al performantei. Filmarile au durat 8 zile, cu o echipa formata din 4 persoane. 

  • Simona Halep nu e un actor, e un om simplu, direct, care nu pretinde a fi alt personaj decat ceea ce este. Din acest motiv ne si place de ea.

  • Exista o asemanare importanta intre un actor si un sportiv. Ei sunt obligati sa traiasca in prezent si sa alunge orice gand care le-ar putea afecta performanta.

Show notes:

00:37 Inceputul carierei de regizor

14:26 Regizor de film vs regizor de reclame

28:44 Despre noul val cinematografic

30:45 Documentarul cu Simona Halep. Simona nu este o intamplare, este un rezultat. 

 

Ma consider privilegiat ca am putut sa fac un documentar cu Simona Halep. Pentru prima oara in cariera mea, am filmat si eu.

- Radu Muntean -