Povestea BT Mic. De ce small is beautiful si cum ajuta afacerile mici sa creasca

Povestea BT Mic, compania Grupului Financiar BT care ajuta afacerile mici sa creasca, a inceput in decembrie 2015, cu o intalnire la Banca Transilvania. Tot atunci, echipa mai mult decat entuziasta a trasat traiectoria pentru start-up-ul BT cu cel mai frumos nume.

De ce BT Mic? Pentru ca BT Mare (Banca Transilvania), ca banca a oamenilor intreprinzatori, are nevoie de BT Mic pentru ca rolul sau de sustinere a IMM-urilor sa fie unul complet.

Anul 2016 a fost esential pentru construirea BT Mic. In aproximativ 10 luni a fost desenata oferta si stabilita echipa, iar lansarea propriu-zisa este in 20 februarie 2017. BT Mic vine cu finantari pentru antreprenorii care au o cifra de afaceri anuala de pana la 1 milion de lei, indiferent de domeniul de activitate si de forma de organizare: societate comerciala, persoana fizica autorizata, intreprindere individuala, liber profesionist etc. Se poate lua un imprumut pentru orice are nevoie o afacere: marfa, plati/cheltuieli diverse, plata furnizori, masini, echipamente, spatii, terenuri etc. Creditele se dau rapid, prin intermediul retelei BT Mic si a Bancii Transilvania.

O cofetarie, un birou de traduceri, un restaurant… idei mari care se pot transforma in business cu ajutorul BT Mic. Altfel spus, sunt idei care te pot transforma pentru ca fac trecerea spre un nou mod de viata, bazat pe antreprenoriat, care inseamna libertate, pasiune si responsabilitate.

Modelul de business al BT Mic. Totul incepe cu oamenii (cu spririt antreprenorial)

BT Mic are un model simplu de business: ofera acces la finantare antreprenorilor care au afaceri mici sau care sunt la inceput de drum, dar nu au gasit o solutie in sistemul de banking clasic. In core-team sunt acum aproximativ 10 persoane, dar BT Mic inseamna o echipa mare, implicata in toate ariile de activitate si cu experienta in Grupul Banca Transilvania.

Unul dintre reperele modelului sau de business este personalizarea abordarii clientilor si a solutiilor oferite de BT Mic, in functie de trasaturile fiecarui business. BT a imprimat si in start-up-ului BT Mic ideea de human (banking) in relatia cu clientii: echipa BT Mic viziteaza afacerea si, mai mult decat atat, ramane aproape de client inclusiv dupa acordarea finantarii.

“Accesul la finantare a fost mereu o anxietate pentru intreprinzatori si este o provocare si pentru ei, si pentru banci. Dar pentru firmele mici este mai dificil, nu au multi ani de experienta, nu pot demonstra usor, cu cifre, o traiectorie, de regula nu au active care sa poata fi folosite drept garantii, devine o provocare personala pentru antreprenor. Ne-am dorit, un model care sa functioneze pentru IMM-urile mici, o companie distincta in Grupul BT care sa aiba totul pentru astfel de clienti – de la mentalitate, la produse. De acum o avem, si noi si clientii, este noul BT Mic!” ne spune Tibi Moisa, Director General Adjunct Banking pentru IMM in cadrul Bancii Transilvania.

Detalii despre BT Mic pentru antreprenori:

  • Prin BT Mic sunt acordate finantari antreprenorilor care au o cifra de afaceri anuala de pana la 1 milion de lei, indiferent de domeniul de activitate si de forma de organizare: societati comerciale, persoane fizice autorizate, intreprinderi/asociatii familiale, intreprinderi individuale, liber profesionisti, persoane care desfasoara activitati economice.
  • Imprumuturile sunt oferite daca firmele au cel putin 3 luni de activitate economica. Creditele pot avea ca destinatie sustinerea si dezvoltarea activitatii de zi cu zi, achizitionarea de marfa, plata furnizorilor, investitii in puncte de lucru si/sau deschiderea unora noi, achizitia de masini/utilaje etc. 
  • Prin BT Mic, abordarea clientilor este individuala, personalizata, avand ca obiectiv intelegerea fiecarei afaceri si agreerea unei structuri de finantare care sa asigure dezvoltarea acesteia intr-un mod sustenabil. Clientii beneficiaza de flexibilitate in ceea ce priveste garantiile solicitate si de sume de pana la 120.000 de lei.
  • Perioada de acordare a creditelor este de pana la 7 ani.

Mesajul BT Mic pentru micii intreprinzatori

BT Mic are o abordare specifica micilor firme. Cu alte cuvinte, intelege foarte bine aceste afaceri, vorbeste pe limba lor, explica impactul unui credit in business, cu tot ce inseamna acest lucru si, foarte important, tine aproape de antreprenori. Cei care vin la BT Mic pentru financare nu trebuie sa aduca multe acte. Creditele se dau rapid, iar abordarea evaluarii afacerii este flexibila. BT Mic stie ca lucrurile mari si importante au – de cele mai multe ori – inceputuri mici. De aceea, sustine visele sa creasca.

Ganduri de la o parte din echipa BT Mic, small and beautiful

Cristina Sindile, Director General BT Mic: “Dorim sa asiguram servicii foarte bune micilor antreprenori, iar in acest sens venim cu solutii de finantare rapide, flexibile si personalizate. Avem o echipa cu o foarte buna intelegere a micilor afaceri, formata din persoane entuziaste, cu spirit antreprenorial, asemenea clientilor nostri”.

Marian Ene – Director General Adjunct Aria Business, BT Mic: “M-am considerat mult timp a fi om de retail. Imi place retail-ul pentru ca imi plac oamenii. In job-ul acesta nimic nu se compara cu bucuria unor tineri care isi cumpara prima lor casa. E super sa fii parte din acest vis, sa pui umarul, sa simti ca ii ajuti. Oamenii aceia te vor tine minte. Dupa un timp, am descoperit ca nici IMM-ul nu e departe de retail. In spatele fiecarei afaceri sunt, de fapt,  oameni care au nevoi diverse, nu foarte complicate, dare care au nevoie de suport. De ce microfinantare? Pentru ca aici se intrepatrund cele doua pasiuni ale mele din banking: retail-ul si IMM-ul. Microantreprenoriatul reprezinta primul pas pe care il face o persoana fizica in business si este fain sa ajuti pe cineva sa faca primii pasi. Nici el nu o sa te uite prea usor. La fel cum nici eu nu o sa uit experienta BT Mic. Este, de departe, cea mai tare experianta profesionala a mea de pana acum. Sa fii parte a unei echipe care duce o idee la nivel concret, cu provocari, termene limita, planuri, ajustari de planuri etc. nu este putin lucru. BT Mic este memorabil pentru mine. Va fi, cu siguranta, si pentru colegii din BT implicati in proiect. Depinde doar de noi ca BT Mic sa devina memorabil pentru clientii sai. Abia atunci inseamna ca noi facem o treaba buna aici”.

Valentina Alexandru – Director General Adjunct Aria Credite, BT Mic: Am avut sansa sa fiu cooptata in acest proiect al Bancii oamenilor intreprinzatori, cadrul perfect pentru dezvoltarea lui organica. Intr-o institutie care crede in Totul pentru IMM, lucrurile nu pot sa iasa altfel decat bine. La BT Mic, suntem la inceput de drum,  o echipa tanara, dinamica, cu dorinta de a aduce plus-valoare in aceasta lume minunata a microantreprenoriatului. Vrem sa crestem impreuna cu clientii nostri, ne dorim ca acestia sa gaseasca in BT Mic un partener de discutie, care ii intelege afacerea, in care au incredere, sursa lor de finantare pentru nevoile afacerii, nevoi de azi, dar si de maine. Microfinantarea te apropie de oameni, de povestile lor de business, dar si de povestile lor de viata. Este o oportunitate de a te dezvolta personal si profesional in fiecare zi, cu fiecare intreprinzator pe care il intalnesti. Nu ma vad facand altceva. De ce as vrea altceva?”

Elena Mircea – Manager Produse Credit, BT Mic: „Cand oamenii sunt intrebati ce ii face fericiti, raspunsurile sunt diferite. Cu toate astea, indiferent de om si de idealurile lui, exista un sentiment care ne face sa ne simtim ferici si impliniti: sentimentul ca ai contribuit la realizarea unui lucru important care va schimba in bine vietile altor oameni. Cand un om, un constructor, termina constructia unei case alaturi de echipa sa si se uita in urma zice cu mandrie La casa aceea am lucrat si eu. Cand ma uit la ce este BT Mic si ma gandesc la ultimul an din viata mea, imi zic cu mandrie: Si eu am pus o caramida la constructia BT Mic, care este gata sa primeasca multi clienti dintr-o comunitate fata de care personal mereu am simtit o afinitate: intreprinzatorii foarte mici si mici. Am certitudinea ca peste inca un, atat noi, echipa din spatele proiectului, cat si clientii BT Mic, vom ajunge la concluzia ca acesta este o mare realizare”.

Simona Stanila – Manager Produse Credit, BT Mic: “Dupa 13 ani la Banca Transilvania, mi s-a dat ocazia sa ma alatur unui proiect ambitios, impreuna cu o echipa sufletista si plina de energie. E un sentiment minunat sa stiu ca fac parte dintr-un proiect pe care l-am vazut cum s-a dezvoltat si care va ajuta cu adevarat micii intreprinzatori. Suntem aici, alaturi de clienti, sa il vedem cum creste si cum cresc frumos!”

Liliana Botez – Manager Produse Credit, BT Mic: „Regula de aur este pune-te in locul clientului, dar si Nu incerca sa fii original, incearca sa fii bun”.

Andreea Iancu – Manager Produse Credit, BT Mic: „Este un sentiment extraordinar sa vezi rezultatul final al catorva luni de munca, sa vezi cum oamenii (colegi, clienti) capata incredere in acest proiect si i se alatura. Imi amintesc ca in luna martie 2016, cand m-am implicat si eu, eram o mana de oameni cu multe idei, acum suntem o adevarata echipa care functioneaza. Ideile de pe hartie au devenit realitate. Sunt mandra ca fac parte din acest proiect”.

Sorin Chiorean – Manager Regional Business, BT Mic: Implementand acest proiect am intalnit Oameni cu mintea si inima deschisa”.  

Pintea Anghel - Manager Regional Business, BT Mic: “BT Mic este un loc în care simți într-adevar că suma părților este mai mult decât întregul, cu alte cuvinte simt că toate acțiunile noastre ajung într-un final să devină ceva mult mai mare şi mai frumos decât credeam”.

BT Mic este dedicat celor care au curaj. Curajul de a transforma visele in realitate si de a investi romaneste.