0%

FEI și BT Mic, un nou angajament de garantare InvestEU pentru facilitarea accesului la finanțare a 10.000 de afaceri mici

20 februarie 2024 Timp de citire 4:00 minute

Produsul InvestEU de garantare a microfinanțării și investițiilor sociale și de dezvoltare a competențelor oferă acces la finanțare pentru 10.000 de microîntreprinderi din diverse sectoare, inclusiv agricultură.

Fondul European de Investiții (FEI) și BT Microfinanțare IFN (BT Mic) au semnat un angajament pentru majorarea garanției InvestEU care acoperă un portofoliu suplimentar de credite de până la 714 milioane de lei pentru 10.000 de afaceri mici.

Obiectivul majorării garanției este continuarea creșterii accesului la finanțare pentru afacerile mici din toate domeniile de activitate, în special pentru cele cu o cifră de afaceri anuală mai mică de 1 milion de lei.

Acordul inițial cu BT Mic a fost semnat în septembrie 2022 și a fost primul angajament InvestEU din România, având ca obiectiv susținerea finanțării unui portofoliu de 500 de milioane de lei și 7.500 de microîntreprinderi. Acesta a fost implementat cu succes pentru peste 5.000 de antreprenori, BT Mic fiind primul creditor pentru 75% din aceștia, ceea ce arată focusul companiei pe incluziunea financiară. Peste 20% dintre microîntreprinderile finanțate sunt firme nou înființate, cu mai puțin de 12 luni de activitate.

Marjut Falkstedt, director executiv FEI, declară: „Instrumentele europene de microfinanțare sunt eficiente în ceea ce privește îmbunătățirea accesului la resurse financiare pentru acei actori economici care au cea mai mare nevoie. Din acest motiv, FEI reînnoiește colaborarea cu BT Mic prin intermediul InvestEU. Parteneriatul nostru urmărește consolidarea capacității de a servi sectorul microîntreprinderilor din România.”

Cristina Sindile, CEO BT Mic, afirmă: "Dublarea valorii angajamentului de garantare InvestEU la doar un an și jumătate de la semnarea contractului inițial ne arată atât nevoia crescută de susținere a afacerilor mici, cât și determinarea noastră de a finanța responsabil aceste business-uri. Drept urmare, împreună cu FEI vom facilita accesul la finanțare pentru încă 10.000 de antreprenori.”


Fondul European de Investiții & BT Mic 

Despre InvestEU
Programul InvestEU oferă Uniunii Europene o finanțare esențială pe termen lung prin mobilizarea unor fonduri publice și private substanțiale în sprijinul unei redresări durabile. De asemenea, contribuie la mobilizarea investițiilor private pentru prioritățile de politică ale UE, cum ar fi Pactul verde european și tranziția digitală. Programul InvestEU reunește multitudinea de instrumente financiare ale UE disponibile în prezent pentru a sprijini investițiile în Uniunea Europeană, făcând finanțarea proiectelor de investiții în Europa mai simplă, mai eficientă și mai flexibilă. Programul are trei componente: Fondul InvestEU, Platforma de consiliere InvestEU și Portalul InvestEU. Fondul InvestEU este implementat prin intermediul unor parteneri financiari care vor investi în proiecte utilizând garanția de la bugetul UE în valoare de 26,2 miliarde euro. Întreaga garanție bugetară va sprijini proiectele partenerilor de implementare, sporind capacitatea acestora de asumare a riscurilor și mobilizând astfel investiții suplimentare în valoare de cel puțin 372 miliarde euro.

Despre Fondul European de Investiții
Fondul European de Investiții (FEI) face parte din Grupul BEI. Acesta sprijină întreprinderile mici din Europa, îmbunătățind accesul acestora la finanțare printr-o gamă largă de intermediari financiari selectați, cum ar fi bănci, societăți de garantare și de leasing, furnizori de microcredite și fonduri de capital privat. FEI concepe și oferă instrumente de finanțare prin capitaluri proprii și prin îndatorare, care promovează obiectivele UE în sprijinul antreprenoriatului, creșterii economice, inovării, cercetării și dezvoltării, tranziției verzi și digitale și ocupării forței de muncă.

Despre BT Mic
BT Mic face parte din Grupul Financiar Banca Transilvania și se adresează companiilor cu o cifră de afaceri anuală de până la 1 milion de lei, din toate domeniile de activitate. Facilitează accesul la finanțare: peste 70% din clienți au luat primul credit de business prin intermediul său și este cel mai mare furnizor de microfinanțare din România, cu peste 18.500 de clienți activi și mai bine de 30.000 de finanțări acordate de la începutul activității, din 2017. BT Mic sprijină microîntreprinzătorii cu servicii non-financiare, precum: programul de accelerare online pentru afaceri mici, care este unic în România; training-uri gratuite; consultanță; seminarii în domeniul financiar-bancar; conferințe și cursuri, asigurate la Stup, care este un spațiu fizic (aflat în București) și virtual, dedicat susținerii comunității antreprenoriale. Sub umbrela #sefacelastup, Banca Transilvania și BT Mic au creat infrastructura necesară conectarii antreprenorilor cu furnizori de servicii și produse pentru înființarea, gestionarea și managementul afacerilor.

Contact pentru presă

comunicare@btrl.ro

Alte articole

Abonează-te la newsletter

Și afli primul noutățile de pe
Newsroom & Blogul BT.

Te poți dezabona oricând dorești, vezi detalii.

Încă puțin

Tocmai am trimis un e-mail către tine. Confirmă abonarea prin click pe linkul din e-mail.

Încă puțin

Tocmai am trimis un e-mail către tine. Confirmă abonarea prin click pe linkul din email.

Descarcă BT Pay

Scanează codul cu telefonul mobil, în funcție de sistemul telefonului tău.

Descarcă BT Pay

Scanează codul cu telefonul mobil, în funcție de sistemul telefonului tău.

Descarcă BT Pay

Scanează codul cu telefonul mobil, în funcție de sistemul telefonului tău.

Descarcă NeoBT

Scanează codul cu telefonul mobil, în funcție de sistemul telefonului tău.

Descarcă NeoBT

Scanează codul cu telefonul mobil, în funcție de sistemul telefonului tău.

Descarcă NeoBT

Scanează codul cu telefonul mobil, în funcție de sistemul telefonului tău.

Descarcă BT24

Scanează codul cu telefonul mobil, în funcție de sistemul telefonului tău.

Descarcă BT24

Scanează codul cu telefonul mobil, în funcție de sistemul telefonului tău.