Ai ajuns la finalul rezultatelor

Nu s-au gasit rezultate

0%

Ömer Tetik, CEO Banca Transilvania: Orice creştere suplimentară a impozitării băncilor va reduce capacitatea de creditare a economiei reale, a firmelor şi a persoanelor fizice

23 iunie 2025 Timp de citire 5:00 minute

Ömer Tetik, CEO-ul Băncii Transilvania, a făcut câteva declarații pentru Ziarul Financiar pe tema informațiilor vehiculate pe piață, potrivit cărora coaliția de guvernare discută o impozitare suplimentară a profitului băncilor, pe lângă taxa pe activele bancare introdusă anul trecut.

ZF: Aveţi informaţii despre posibile discuţii în legătură cu suprataxarea băncilor?

Ömer Tetik: Sistemul bancar este deja suprataxat în România. Nu avem informaţii despre discuţii active, în zona politică, despre o eventuală suprataxare a băncilor – aceste zvonuri sunt frecvente la fiecare modificare a legislaţiei şi de cele mai multe ori se dovedesc neadevărate.

ZF: Totuşi, ce impact potenţial ar avea orice creştere a impozitării băncilor asupra economiei?

Ömer Tetik: Orice creştere a impozitării băncilor ar reduce imediat capacitatea de creditare a economiei reale, a firmelor şi persoanelor fizice. Băncile folosesc o parte semnificativă a profitului pentru a-şi creşte capitalul, nu îl distribuie acţionarilor. Iar fiecare leu de capital înseamnă cinci lei care merg către creditarea firmelor şi a populaţiei.

In cazul nostru, la BT – aferent profitului anului trecut, aproape 2 miliarde de lei merg către capital, iar asta ne va permite, în linii mari, să creştem cu 10 miliarde de lei sumele care merg catre creditare. Asta inseamna că am capitalizat 55% din profit, tocmai pentru a creşte creditarea.

Acesta este un efect multiplicator evident, care contribuie la creşterea prosperităţii, pentru că creditele generează locuri de muncă, investiţii şi stimulează consumul populaţiei.

România are nevoie de finanţare publică şi privată ca să crească economia, investiţiile, locurile de muncă şi salariile, nu să reducă aceşti parametri, prin suprataxare discriminatorie.

În plus, ţara noastră trebuie să reducă inechitatea fiscală şi diferenţele de impozitare, adică să uniformizeze cotele, nu să le diferenţieze şi mai mult, pentru că în acest fel interferează în mecanismele pieţei libere şi îngreunează colectarea. Nu ar fi acceptabil ca în anumite domenii să existe cote de impozitare diferite, pentru că asta înseamnă că unele sectoare sunt subminate, cu impact asupra competitivităţii. Concret, cote diferite de impozitare ar duce la scăderea interesului investitorilor în a susţine sectorul bancar (obţinând randamente mai bune în alte sectoare sau ţări) şi ar conduce la un sector bancar mai slab, care nu va avea forţa să susţină investiţiile şi economia.

ZF: Companiile vă reproşează că nu daţi credite. De ce?

Ömer Tetik: Băncile îşi doresc să finanţeze economia şi firmele, la costuri cât mai reduse posibil şi astfel să crească nivelul de intermediere financiară din România şi activele bancare totale. Este în primul rând interesul nostru şi asta deja se întâmplă, în limitele impuse de reglementări şi corelat cu capitalul pe care îl au companiile, astfel încât să avem un sistem bancar sigur şi sănătos pentru toţi clienţii. Costurile de finanţare – în România – sunt în primul rând influenţate de nivelul ridicat al dobânzilor pe care chiar Statul le plăteşte la titlurile de stat, nivel determinat de cererea ridicată (determinată de cheltuielile mari, care trebuie finanţate). Ne dorim şi este şi în interesul nostru ca aceste costuri de finanţare să fie cât mai reduse şi astfel populaţia, firmele şi Statul să se finanţeze cât mai ieftin.

ZF: Care va fi influenţa pachetului fiscal asupra economiei şi în particular asupra băncilor?

Ömer Tetik: România trebuie să se concentreze pe reducerea risipei, nu pe creşterea impozitării, pentru că estimarea noastră este că orice creştere a impozitării se va vedea în scăderea creşterii economice şi înseamnă recesiune – o creştere a poverii fiscale cu 1 pp va genera scădere a PIB de 0,5 pp. În sectorul bancar, impactul este semnificativ mai mare, chiar dublu, după calculele noastre, prin mecanismul reducerii creditării. Practic, un leu impozitat suplimentar asupra băncilor poate genera o scădere economică tot de un leu. Deci, impozitarea băncilor ar avea un impact dublu şi devastator asupra economiei.

ZF: Banca Transilvania este cea mai tranzacţionată acţiune de la Bursă. Ce impact va avea creşterea suplimentară a impozitului?

Ömer Tetik: La fel de important, impozitarea suplimentară a băncilor ar impacta semnificativ piaţa de capital – să nu uităm că unul dintre acţionarii semnificativi ai sistemului bancar – şi, cu siguranţă, valabil în cazul Băncii Transilvania – este sistemul de pensii. Orice creştere a impozitării va afecta 8 milioane de oameni care sunt acţionari indirecţi ai BT şi altor bănci listate. Avem încredere că deciziile au şi vor avea la bază analize responsabile cu privire la impact.

Contact pentru presă

comunicare@btrl.ro

Alte articole

Abonează-te la newsletter

Și afli primul noutățile de pe
Newsroom & Blogul BT.

Te poți dezabona oricând dorești, vezi detalii.

Încă puțin

Tocmai am trimis un e-mail către tine. Confirmă abonarea prin click pe linkul din e-mail.

Încă puțin

Tocmai am trimis un e-mail către tine. Confirmă abonarea prin click pe linkul din email.

Descarcă BT Pay

Scanează codul cu telefonul mobil, în funcție de sistemul telefonului tău.

Descarcă BT Pay

Scanează codul cu telefonul mobil, în funcție de sistemul telefonului tău.

Descarcă BT Pay

Scanează codul cu telefonul mobil, în funcție de sistemul telefonului tău.

Descarcă NeoBT

Scanează codul cu telefonul mobil, în funcție de sistemul telefonului tău.

Descarcă NeoBT

Scanează codul cu telefonul mobil, în funcție de sistemul telefonului tău.

Descarcă NeoBT

Scanează codul cu telefonul mobil, în funcție de sistemul telefonului tău.

Descarcă BT24

Scanează codul cu telefonul mobil, în funcție de sistemul telefonului tău.

Descarcă BT24

Scanează codul cu telefonul mobil, în funcție de sistemul telefonului tău.