0%

Ömer Tetik, CEO BT: ”Intrăm, ca ţară şi piaţă, pe radarul unor entităţi noi”

26 aprilie 2023 Timp de citire 5:00 minute

Banca Transilvania a vândut la finalul lunii aprilie obligațiuni de 500 de milioane de euro. Peste 80% din totalul emisiunii suprasubscrie în doar câteva ore, a fost subscrisă de investitori internaționali din aproape 20 de țări. În acest context, Ӧmer Tetik, CEO Banca Transilvania, a acordat în exclusivitate acest interviu pentru Ziarul Financiar.


De ce aţi ales 500 mil. euro?

Planul nostru inițial a pornit de la 300 de milioane de euro, însă pe parcursul discuțiilor și al ofertei am văzut o cerere semnificativă, la un randament satisfăcător și astfel am văzut oportunitatea de a suplimenta tranșa, oferind, in acest fel, și o alocare mai bună investitorilor din ofertă. 500 de milioane este, de asemenea, un ticket standard, pentru piețele internaționale din punct de vedere al lichidității unei emisiuni, ceea ce este important atât la în timpul ofertei, cât și ulterior, odată cu tranzacționarea pe bursă. Pe scurt, este suma care ne asigură o finanțare semnificativă și un nivel bun al costului, raportat la emisiuni similare. La acest nivel al sumei am fost într-un punct optim în care la un nivel standard al sumei am optimizat toți parametrii ofertei.


Care a fost interesul total al investitorilor şi de ce aţi ales 500 mil. euro?

Interesul investitorilor a fost mare, emisiunea a fost suprasubscrisă în doar câteva ore. Ordinele totale pentru acest nivel de al randamentului au fost de aproape 900 de milioane de euro, însă dacă ne-am fi uitat la un randament ușor mai sus, interesul investitorilor era semnificativ mai mare.

Am ales acest nivel al ticketului pentru că este unul standard și ne oferă un cost competitiv și o alocare bună pentru investititorii care și-au exprimat interesul.


Cum sunt condiţiile din piaţă la ora actuală? Ce ne arată acestea?

Investitorii sunt selectivi în acest moment și preferă să investescă în companii/banci care au perspective foarte bune, însă clar există apetit pentru astfel de investiții. Noi credem că succesul emisiunii arată încrederea investitorilor străini în poziția și strategia BT, precum și un magnetism ridicat al băncii. Sperăm că emisiunea noastră să aibă rol de deschizător de drumuri și să vedem și mai multe finanțări internaționale pentru sistemul bancar de la noi, mai ales că acum am stabilit un benchmark.


Care este structura investitorilor pe ţări, ca pondere în finantare?

Peste 80% din totalul emisiunii a fost subscrisă de investitori internaționali, străini, din aproape 20 de țări. Au subscris oferta 80 de investitori - fonduri de investiții, instituții financiare, fonduri de pensii, bănci comerciale și centrale, precum și companii de asigurare, BERD fiind investitorul ancoră, cu 90 de milioane de euro. Investitorii au venit din țări precum Marea Britanie - peste 30%, Țările de Jos (Olanda) - aprox. 15%, Elveția - aprox. 12% și USA 10%.


Cât aţi atras de la investitori din România?

20% din investiţie este din România.


De unde sunt cei mai multi investitori care au subscris?

Marea Britanie


Ce investitor ancoră aveţi în această emisiune? Cât a subscris BERD?

BERD, care este și unul dintre acționarii Băncii Transilvania, a fost investitorul ancoră, cu 90 de milioane de euro.


Cum a fost stabilit acel randament de 9% şi în funcţie de ce parametri?

Ca la orice ofertă de acest tip, randamentul se stabilește în baza consultărilor între intermediari și emitent, precum și a feedback-ului investitorilor (feedback care în cazul BT s-a văzut inclusiv în gradul ridicat de suprasubscriere si viteza cu care s-a suprasubscris oferta). Discuțiile inițiale au pornit de la un randament mai ridicat, de 9,5%, însă având în vedere interesul foarte mare al investitorilor, am reușit să ducem randamentul mai jos, asigurând totuși o alocare bună pentru entitățile interesate. Randamentul este bun raportat la emisiuni considerate comparabile, chiar în condiții în care piața era mai calmă, însă ne arată totuși costurile ridicate cu care chiar și băncile se finanțează în acest moment, peste tot în lume.


Ce veţi face cu banii atraşi?

Sumele atrase vor fi asimilate fondurilor proprii și datoriilor eligibile MREL. Standardele europene MREL prevăd ca băncile să asigure permanent un nivel optim de fonduri eligibile MREL, distincte de depozitele clienților, care sunt garantate de Fondul de Garantare a Depozitelor Bancare.

Emisiunea face parte din planul de creștere BT prin menținerea ritmului accelerat de finanțare a economiei și a României. Sumele atrase în cadrul emisiunii sunt asimilate capitalului și aceste sume au un efect multiplicator puternic în ceea ce privește potențialul de finanțare a economiei. Fiecare euro atras în cadrul emisiunii ne permite să acordam credite de cel puțin cinci ori mai mari, ceea ce este important în condițiile în care România are un nevoie de investiții consistente, publice și private, pentru închide decalajul față de Vestul Europei.


De ce Bursa de la Dublin şi nu Bursa de Valori din Bucureşti? De ce tocmai Dublin?

Emisiunea a fost subscrisă de un număr mare de investitori internaționali, care sunt obișnuiți să tranzacționeze pe anumite piețe și ar trebui să îndeplinească formalități suplimentare pentru a intra pe piețe noi.

În plus, noi credem că pentru România, piața de capital românească și BVB, această tranzacție însemnă un plus de vizibilitate – intrăm, ca țară și piață – pe radarul unor entități noi, ceea ce va aduce noi investitori.

Evident, pentru emisiunile viitoare, în funcție de tipul investitorilor vizați și de celelalte condiții punctuale ale ofertelor, avem în vedere inclusiv listarea pe Bursa de la București, mai ales că pentru noi, ca și grup financiar, dezvoltarea BVB și a pieței de capital autohtone este o prioritate imediată.

Contact pentru presă

comunicare@btrl.ro

Alte articole

Abonează-te la newsletter

Și afli primul noutățile de pe
Newsroom & Blogul BT.

Te poți dezabona oricând dorești, vezi detalii.

Încă puțin

Tocmai am trimis un e-mail către tine. Confirmă abonarea prin click pe linkul din e-mail.

Încă puțin

Tocmai am trimis un e-mail către tine. Confirmă abonarea prin click pe linkul din email.

Descarcă BT Pay

Scanează codul cu telefonul mobil, în funcție de sistemul telefonului tău.

Descarcă BT Pay

Scanează codul cu telefonul mobil, în funcție de sistemul telefonului tău.

Descarcă BT Pay

Scanează codul cu telefonul mobil, în funcție de sistemul telefonului tău.

Descarcă NeoBT

Scanează codul cu telefonul mobil, în funcție de sistemul telefonului tău.

Descarcă NeoBT

Scanează codul cu telefonul mobil, în funcție de sistemul telefonului tău.

Descarcă NeoBT

Scanează codul cu telefonul mobil, în funcție de sistemul telefonului tău.

Descarcă BT24

Scanează codul cu telefonul mobil, în funcție de sistemul telefonului tău.

Descarcă BT24

Scanează codul cu telefonul mobil, în funcție de sistemul telefonului tău.