Fitch a reconfirmat ratingul BT. Perspectiva stabila

2013-07-05

Fitch Ratings a reconfirmat ratingul pentru datoriile pe termen lung, pentru Banca Transilvania, la nivelul "BB-", cu perspectiva stabila. Avand in vedere volatilitatea mediului economic local si international, aceasta reconfirmare reprezinta aprecierea profesionalismului si seriozitatii bancii, care a obtinut in anul 2012 un profit de 320,43 milioane lei, cu 40% mai mare, comparativ cu 2011.

Factorii determinanti pentru acest rating se refera la baza puternica a depozitelor BT; profitabilitatea in crestere a bancii; ponderea scazuta a creditelor in valuta; acoperirea rezonabila a creditelor cu provizioane contabile, in proportie de 67,8%, la sfarsitul anului 2012, respectiv acoperirea integrala cu provizioane a creditelor cu restante de peste 90 de zile.

Referitor la profilul de risc al Bancii Transilvania si acoperirea cu provizioane, conform Fitch Ratings, BT are o capitalizare adecvata, cota capitalului de baza Fitch fiind de 14,4%, la finalul anului 2012. De asemenea, Fitch considera ca generarea interna de capital, in cazul bancii, este solida.

Ratingul de sprijin al Bancii Transilvania „3” si plafonul pentru ratingul de sprijin de „BB-” reflecta, in opinia agentiei de rating Fitch, importanta BT in sistemul bancar din Romania, aceasta fiind cea mai mare banca privata fara actionar majoritar.