Omer Tetik, directorul general al Bancii Transilvania, la ZF Bankers Summit

2014-06-11

Omer Tetik, directorul general al  BT,  a fost unul dintre speakerii evenimentului „ZF Bankers Summit”, organizat in 10-11 iunie, in Bucuresti, la Hotelul Marriott. Organizat de Ziarul Financiar, in cadrul acestuia, in prima zi, au fost dezbatute subiecte despre provocarile lumii bancare si se afla la a treia editie. Participantii au fost reprezentanti ai top managementului bancilor din Romania, oficiali ai BNR, persoane care au ca responsabilitati managementul riscului, workout, recuperare de creante, mass-media etc. Moderatorii au fost din partea ZF, si anume: Cristian Hostiuc – Director Editorial si Razvan Voican – Redactor Sef Adjunct.

 

Cateva dintre mesajele-cheie comunicate de Omer Tetik la summit:

  • „Slabiciunea sistemului bancar este mai mult emotionala decat financiara”.
  • „Problema sistemului bancar a fost in trecut concentrarea bancilor in orase mari si ignorarea unei unei jumatati de tara: mediul rural. E timpul sa schimbam jobenul cu o alta palarie, cu clopul”.
  •  „Pe retail, sunt mai multe tranzactii de valoare mai mare cu cardurile, adica achizitii de bunuri de folosinta indelungata. Pe corporate, se muta focusul dinspre credite pentru capital catre credite pentru investitii”.
  • „Este foarte bine venit efortul statului pentru sustinerea creditarii firmelor mici, dar trebuie sa revina apetitul bancilor”.
  • „La Banca Transilvania, vom depasi cifrele bugetate pentru anul acesta si cred ca aceasta este cea mai buna surpriza pentru investitori”.
  • Portofoliul de credite al Bancii Transilvania va ramane unul echilibrat, niciun segment nu va avea o pondere foarte mare. Pe langa finantarile pentru medici si agricultura, banca a inceput sa se uite si catre proiecte mici de real estate, industrii creative sau afaceri de familie. Ne-am focusat pe agribusiness si medici, dar acum vrem sa transferam aceasta strategie si catre alte nise”.
  • „Prin abordare, la BT am dovedit ca activitatea de creditare este prioritara pentru noi – si anul trecut, si in primul trimestru din acest an. Noi am finantat in lei si nu am intrat in valute exotice sau in finantari faorte mari in real estate – astfel ca nu am avut socuri”.
  • „Strategia noastra, la Banca Transilvania, este focusata pe retail si IMM si vom continua sa creditam in lei”.
  • „Suntem in discutii pentru preluare de portofolii, dar in principal noi vrem sa crestem organic”.

 

 

Concluziile bancherilor participanti: http://www.zf.ro/zf-24/bancherii-asteapta-curatarea-bilanturilor-inainte-de-a-deschide-robinetul-creditarii-12734172

Detalii eveniment ZF: http://evenimente.zf.ro/eveniment-zf-bankers-summit14-12476911/despre-eveniment-12476996