Prin BT, credite cu dobanda redusa pentru IMM-uri, in cadrul initiativei JEREMIE

2014-01-07

Banca Transilvania este una dintre cele patru banci care au semnat un contract de finantare cu Fondul European de Investitii (FEI), in cadrul initiativei JEREMIE (Joint European Resources for Micro to Medium Enterprises), instrument de creditare cu subventie partiala de dobanda. Datorita acestui parteneriat, intreprinderile mici si mijlocii vor putea accesa imprumuturi pentru investitii si capital de lucru in valoare totala de 120 de milioane de euro, beneficiind de o dobanda redusa semnificativ fata de nivelul pietei si de cerinte reduse de garantii.

 

Hubert Cottogni, Deputy Director al FEI si sef al diviziei Regional Business Development, afirma: "Noul instrument JEREMIE de finantare cu dobanda subventionata, implementat deja cu succes de EIF in alte tari, se adauga facilitatilor JEREMIE de garantii si capital de risc deja existente in Romania, oferind noi optiuni de finantare pentru o gama mai larga de intreprinderi din diverse sectoare si etape de dezvoltare. In acest mod, se demonstreaza ca fondurile structurale pot fi utilizate eficient pentru a sustine accesul IMM-urilor la finantare si, pornind de la  realizarile actuale, putem implementa in continuare acest tip de instrumente in viitoarea politica de coeziune".

 

Despre Fondul European de Investitii: Principala misiune a FEI, institutie detinuta in majoritate de Banca Europeana de Investitii si Comisia Europeana, este de a sustine IMM-urile europene, sprijinind accesul acestora la finantare. FEI dezvolta instrumente de capital de risc, de garantare si microfinantare specifice acestui segment de piata. In acest sens, FEI promoveaza obiectivele Uniunii Europene in sprijinul inovarii, cercetarii si dezvoltarii, antreprenoriatului, cresterii si crearii de locuri de munca. Investitiile totale nete ale FEI in fonduri de capital de risc si private equity se ridicau la peste 6,9 miliarde euro la sfarsitul anului 2012. Cu participatii in peste 435 de fonduri, FEI este principalul jucator european pe segmentul capitalului de risc, avand in vedere amploarea si gama larga a investitiilor sale, in special in segmentele high-tech si early-stage. Garantiile angajate de FEI totalizau, la sfarsitul anului 2012, 4,7 miliarde euro in peste 255 de operatiuni, pozitionand Fondul ca jucator european major in domeniul garantiilor pentru IMM-uri.

 

Despre JEREMIE: JEREMIE este o initiativa comuna a Comisiei Europene (Directia Generala Politici Regionale) si a Bancii Europene de Investitii (din care face parte Fondul European de Investitii), care are ca obiectiv cresterea accesului la finantare pentru IMM-urile din Uniunea Europeana in cadrul Fondurilor Structurale pentru perioada 2007-2013. JEREMIE permite Statelor Membre si Regiunilor sa dedice resurse nationale si din fonduri structurale pentru a crea fonduri de participare ("holding funds") care sa poata finanta IMM-urile intr-un mod flexibil si inovator. Noua initiativa urmareste dezvoltarea si incurajarea antreprenoriatului in Uniunea Europeana. In prezent, la nivel UE, FEI gestioneaza 14 Fonduri de Participare JEREMIE, dintre care 7 la nivel national si alte 7 la nivel regional. In Romania, initiativa JEREMIE este administrata de catre FEI si este finantata prin Programul Operational Sectorial "Cresterea Competitivitatii Economice", cofinantat din Fondul European Regional pentru Dezvoltare.