#WeeklyRaport 1 – 7 iunie: Ritmul zilnic al cazurilor confirmate la nivel mondial a continuat sa scada

INFO-COVID 2020-06-10
#WeeklyRaport 1 – 7 iunie: Ritmul zilnic al cazurilor confirmate la nivel mondial a continuat sa scada

Indicatorii care comensureaza pandemia de COVID-19 arata urmatoarele tendinte in lume si in Romania pentru prima saptamana a lunii iunie:

 

  • Ritmul zilnic al cazurilor confirmate la nivel mondial (pe medie mobila de 10 zile) a continuat sa scada saptamana trecuta la 1.892% in 7 iunie de la 1.916% la finalul saptamanii anterioare, asa incat este in zona minimelor de la începutul lunii martie.
  • Numărul total al cazurilor confirmate de la declansarea pandemiei a depasit 7 milioane in 7 iunie, iar Brazilia si India sunt noile focare.
  • Raportul vindecari/cazuri confirmate la nivel mondial a continuat tendinta ascendenta si a urcat cu aproximativ 2 puncte procentuale fata de nivelul de la finalul lunii mai, la aproape 45%, maximul din 15 martie.
  • In SUA, media mobila de 10 zile pentru cazurile noi confirmate a crescut cu 3,6% intre 31 mai si 7 iunie la 22.061, cel mai ridicat nivel din 24 mai. Rata vindecarilor a continuat tendinta ascendenta saptamana trecuta pana la 26,1% pe 7 iunie, in urcare cu 1,2 puncte procentuale raportat la nivelul din 31 mai. New York City s-a redeschis din 8 iunie.
  • InGermania, media mobila pe 10 zile pentru cazurile noi confirmate a continuat declinul saptamana trecuta pana la 355 pe 7 iunie (minimul din 13 martie), in diminuare cu 19% raportat la nivelul din 31 mai. Rata vindecarilor a crescut cu 0,9 puncte procentuale pe parcursul primei saptamani din iunie, pana la 91.1%.
  • In Romania, in a doua jumatate a saptamanii analizate numarul cazurilor noi confirmate a crescut: media mobila pe 10 zile este de 169 pe 7 iunie, in urcare cu 1% fata de nivelul inregistrat pe 31 mai, dar se mentine in apropiere de nivelul minim de la finalul lunii martie. Duminica, in 7 iunie, a fost a 27-a zi in care numarul persoanelor vindecate a fost superior celui al cazurilor noi confirmate. Administratia a semnalat ca asteapta evolutiile din a doua saptamana a lunii iunie inainte de a lua o decizie cu privire la ridicarea regimului de stare de alerta – care este in vigoare pana pe 15 iunie - si implementarea de noi masuri de relaxare a restrictiilor.
  • Rata vindecarilor in Romania a continuat tendinta ascendenta pana la peste 71%pe 7 iunie; este o crestere cu 2,6 puncte procentuale raportat la nivelul de duminica trecuta.
  • Economia SUA a generat peste 2,5 milioane noi locuri de munca in mai, cu mult peste estimarile analistilor. Rata somajului a scazut la 13,3% de la 14,7% in aprilie.
  • Germania a lansat un program de sustinere a relansarii economice de 130 miliarde de euro (3,8% din PIB-ul anului trecut).
  • Banca Centrală Europeana a majorat programul de cumparare de titluri in regim de urgenta in caz de pandemie (PEPP) cu 600 miliarde de euro.

 

Dr. Andrei Radulescu, Director Analiza Macroeconomica, Banca Transilvania