#WeeklyRaport 19 – 26 iulie, in contextul pandemiei: Rata vindecarilor s-a diminuat cu 3,1 puncte procentuale

INFO-COVID 2020-07-27
#WeeklyRaport 19 – 26 iulie, in contextul pandemiei: Rata vindecarilor s-a diminuat cu 3,1 puncte procentuale

 

Cum a fost saptamana 19 – 26 iulie din perspectiva indicatorilor pandemiei atat in Romania, cat si in lume.

 

Romania:

 • Numarul cazurilor noi confirmate a continuat tendinta ascendenta, iar sambata, 25 iulie, a fost inregistrat maximul istoric de 1.284 de cazuri. Media mobila pe 10 zile pentru cazurile noi confirmate este in crestere cu aproape 47% intre 19 si 26 iulie, la 980 (nivel record).
 • Romania este pe locul 2 in Uniunea Europeana, dupa Spania, in functie de evolutia  cazurilor noi confirmate in ultimele doua saptamani.
 • Rata vindecarilor s-a diminuat pentru a patra saptamana consecutiv, cu 3,1 puncte procentuale intre 19 si 26 iulie, la peste 57%, cel mai redus nivel din 15 mai.
 • Cazurile nete/active sunt in crestere pentru a saptea saptamana consecutiv, cu peste 32% la un nivel maxim istoric. Daca excludem cazurile asimptomatice, avansul este de aproape 29% intre 19 si 26 iulie, la 13.396 de cazuri.

 

La nivel mondial:

 • Ritmul zilnic al cazurilor confirmate la nivel mondial, pe medie mobila de 10 zile, s-a situat la 1,64% pe 26 iulie, in scadere de la 1,68% pe 19 iulie, in zona minimelor de la inceputul lunii martie.
 • Numarul total al cazurilor confirmate a ajuns la peste 16,2 milioane pe 26 iulie, in urcare cu 1,7 milioane, comparativ cu nivelul din 19 iulie.
 • 37 de tari au inregistrat o crestere a numarului de cazuri noi saptamana trecuta. Numarul zilnic al cazurilor noi confirmate a inregitrat recorduri in SUA, Spania, Australia si Japonia.
 • Daca urmarim ultimele doua saptamani, cifrele ne arata ca pe primele 10 locuri la raportari de cazuri noi sunt urmatoarele tari: SUA, Brazilia, India, Africa de Sud, Columbia, Mexic, Rusia, Argentina, Peru si Bangladesh.
 • Raportul vindecari/cazuri confirmate pe plan mondial a continuat tendinta ascendenta saptamana trecuta pana la aproape 58% pe 26 iulie (nivel record), in avans cu 1,7 puncte procentuale, comparativ cu nivelul din 19 iulie.

 

SUA:

 • In SUA, care are peste 26% din totalul cazurilor confirmate la nivel mondial, peste 4,2 milioane de cazuri confirmate pana in prezent.
 • Media mobila de 10 zile pentru cazurile noi confirmate a continuat sa creasca saptamana trecuta cu 0,4%, la 65.777.
 • Duminica, in 26 iulie, s-au inregistrat 56.000 de cazuri noi, marcand un nivel minim din 20 iulie.
 • Raportul cazuri vindecate/cazuri confirmate a fost in crestere cu 0,7 puncte procentuale, la aproape 31%. 
 • Statele care inregistreaza cel mai rapid ritm de intensificare in prezent sunt Puerto Rico, Alaska, Mississippi, Missouri, Delaware, Indiana, Maryland, Kentucky si Wyoming. Cea mai severa crestere a cazurilor noi confirmate la 100.000 de locuitori a fost inregistrata in Louisiana, Florida, Mississippi, Arizona si Tennessee.

 

Germania:

 • Media mobila pe 10 zile pentru cazurile noi confirmate a crescut cu aproape 40%, la 522 intre 19 si 26 iulie, ajugand in zona maximelor de la finele lunii iunie.
 • Raportul vindecari/cazuri confirmate s-a situat la 92% pe 26 iulie, in scadere cu 0,5 puncte procentuale comparativ cu nivelul din 19 iulie.
 • Daca avem in vedere dinamica privind cazurile nete, pe o medie mobila pe 10 zile, Germania a consemnat valori pozitive pentru a sasea zi la rand, iar Romania a consemnat valori peste zero pentru a 44-a zi consecutiv pe 26 iulie.

 

China: Numarul cazurilor noi raportate a crescut spre maximul din primavara.

 

Australia, Hong Kong și Spania (Catalonia) au reintrodus restrictii pentru contracararea intensificarii pandemiei.

 

Liderii UE au ajuns la acord pe programul de relansare economica post-pandemie (Next Generation) si pe cadrul financiar multianual 2021-2027 saptamana trecuta.

 

Economia Zonei Euro a revenit pe crestere in iulie (conform indicatorilor PMI), pe fondul eliminarii graduale a restrictiilor implementate pentru contracararea crizei sanitare si resimtirii mix-ului relaxat si fara precedent de politici economice.

 

Euro a continuat sa se aprecieze comparativ cu dolarul american saptamana trecuta spre cel mai ridicat nivel din septembrie 2018.

 

Dr. Andrei Radulescu, Director Analiza Macroeconomica, Banca Transilvania