#WeeklyReport: Trendurile in lume si in Romania, in contextul pandemiei, in perioada 4 – 10 mai

INFO-COVID 2020-05-11
#WeeklyReport: Trendurile in lume si in Romania, in contextul pandemiei, in perioada 4 – 10 mai

 

Cum a fost saptamana trecuta in contextul pandemiei, asa cum arata principalii indicatori:

 

  • Ritmul zilnic al cazurilor confirmate la nivel mondial (pe medie mobila de 10 zile) a continuat sa scada catre nivelul minim din 5 martie.

 

  • Raportul vindecari/cazuri confirmate la nivel mondial a continuat tendinta ascendenta, spre maximul din 19 martie (34,2%).

 

  • SUA: cazurile noi confirmate (pe medie mobilă de 10 zile) a ajuns la nivelul minim din 5 aprilie. Economia a eliminat 20,5 milioane locuri de munca in aprilie, dar circa 88% din acestea au fost reduse cu caracter temporar. Rata somajului din SUA a crescut la 14,7% in aprilie si este cel mai ridicat nivel din anii 1930 (perioada Marii Depresiuni).

 

  • Germania: cazurile noi confirmate (pe medie mobila de 10 ani) au inregistrat in 10 mai minimul din 17 martie, iar rata vindecarilor a continuat tendinta ascendenta, la aproximativ 85% (maxim istoric). Germania va continua eliminarea restrictiilor; Bundesliga se va relua la jumatatea lunii mai, insa fara spectatori.

 

  • In Italia cazurile noi confirmate si decesele au scazut spre minimele de la inceput de martie, iar Premierul Giuseppe Conte a semnalat eliminarea anticipata a restrictiilor, programata initial pentru 1 iunie.

 

  • Marea Britanie a semnalat eliminarea graduala a restrictiilor.

 

  • Romania: Cazurile noi confirmate (pe medie mobila de 10 zile) sunt in tendinta  descendenta (in zig-zag), după nivelul record inregistrat pe 18 aprilie (366). Rata vindecarilor continua tendinta ascendenta, spre aproximativ 46% la finalul saptamanii. Ministerul Sanatatii a anuntat o posibila testare la nivel national incepand cu luna iunie, pentru verificarea gradului de imunizare in randul populatiei, precum si a raspandirii coronavirusului.

 

  • China: vanzarile auto au crescut cu 0,9% an/an in aprilie, fiind prima luna cu dinamica anuala pozitiva de la jumatatea anului 2018, iar volumul marfurilor transportate pe calea ferata a urcat cu 2,4 an/an la patru luni din 2020, evolutii care susțin relansarea economica in V, scenariu semnalat si de ameliorarea perceptiei de risc investitional pe pietele financiare internationale (indicele NASDAQ Total Return a incheiat sedinta de vineri la un nivel cu doar 5% sub maximul istoric inregistrat in februarie).

 

Avand in vedere dinamica cazurilor nete (medie mobila pe 10 zile, diferenta de la o zi la alta) se observa o ameliorare generalizata la nivel mondial, in SUA, Germania si Romania. Cazurile nete confirmate in Romania (total cazuri confirmate – decese – total cazuri vindecate) sunt in tendinta descrescatoare; cazurile nete au atins maximul pe 29 aprilie.