Ai ce-ți trebuie ca să devii antreprenor?

Vrei să devii antreprenor?

Dacă ar fi să îi dăm o definiție simplă, un antreprenor este o persoană care începe o afacere nouă și care suportă riscurile și responsabilitățile acelei afaceri. Se concentrează pe găsirea unei oportunități profitabile și umple un posibil spațiu gol de pe piață. Profită de noile oportunități ale pieței și nu se teme să-și asume riscuri. Te regăsești?

Faptul că ți-ai spus „Vreau să fiu antreprenor!” este un semn bun și un indicator că ai ceea ce trebuie. Pentru că, să fii antreprenor înseamnă să ai dorința de a crea ceva. Acesta ar trebui să fie principalul tău imbold. Aparenta libertate din antreprenoriat îi tentează pe mulți să facă acest pas, însă adevărul e că nu este deloc ușor să fii propriul tău șef. Dacă vrei să fii un antreprenor de succes, trebuie să fii în același timp și un șef exigent, chiar dacă vei avea libertatea de a-ți lua concediu câteva zile, nu o vei face, pentru binele afacerii.

Este nevoie de mult efort fizic și mental pentru a construi un startup, iar dacă motivația ta este să ai mai mult timp liber, atunci te asigurăm că va fi mai greu să reușești.

Sunt multe moduri prin care să ajungi un antreprenor bun, însă există anumite skill-uri esențiale de care vei avea nevoie și care îți vor oferi un avantaj în lumea de afaceri. 

Vezi câteva dintre ele mai jos și încearcă să îți dai seama de ce anume ai nevoie ca să îți crești șansele de reușită.

#1

Știi cum să acționezi

Capacitatea ta de a-ți pune ideea în practică va determina și succesul tău ca antreprenor. Antreprenorii de succes acționează chiar și atunci când nu știu exact ce au de făcut.

Nu știi cum să-ți pui în practică ideile? Iată câteva sfaturi care te vor ajuta:

Găsește un partener

Parteneriatul cu un cofondator este unul dintre cele mai bune sfaturi pe care ți le putem da, mai ales dacă uneori te lupți să rezolvi toate problemele ce apar. Mulți antreprenori angajează oameni asemănători cu ei pentru că le este mai ușor să relaționeze cu aceștia.

Acest lucru este, de fapt, contraproductiv fiindcă ai nevoie de cineva care să vină cu o perspectivă diferită și cu un alt set de abilități, dar cu care să te și înțelegi în același timp. În acest fel, vă veți ajuta unul pe celălalt să mergeți mai departe atunci când lucrurile devin dificile.

Scrie un plan de afaceri bun

Planul de afaceri este coloana vertebrală a afacerii tale și nu „doar” un document pe care trebuie să-l arăți băncii sau potențialilor investitori, cum ai putea crede. Este practic schița afacerii tale, pe o foaie de hârtie. Deși ceea ce se află pe hârtie nu este încă o afacere în adevăratul sens al cuvântului, este totuși o modalitate foarte bună de a-ți pregăti, controla și dezvolta ideea cu scopul de a crea o afacere reală și profitabilă.

Un plan de afaceri grozav va duce la o dezvoltare cu 34% mai rapidă a afacerii. Îți oferă și o idee a direcției pe care o va lua afacerea ta, șansele de a ajunge la profitabilitate fiind mai mari cu 16%. Un plan de afaceri bun este și un instrument necesar pentru a strânge banii de care ai nevoie pentru ideea ta, demonstrându-le investitorilor că știi cum să-ți duci afacerea spre succes.

Prioritizează munca și planifică-ți zilele

Dacă nu ești genul de persoană care obișnuiește să planifice totul, probabil acest sfat sună la fel de distractiv ca sortarea unui coș de rufe plin cu șosete. Dar nu te descuraja. Ca antreprenor, ai nevoie de o viziune de ansamblu. Altfel, vei ajunge să uiți mereu lucrurile importante. Deși poate fi frustrant și îți poate ocupa o bună parte din timp, vei vedea că merită efortul odată ce deprinzi acest obicei. Indiferent ce părere ai despre asta, planificarea și prioritizarea sunt de departe unele dintre cele mai importante abilități pe care trebuie să le ai ca antreprenor.

#2

Nu te temi de eșec și îți revii atunci când este cazul

„Nu am dat greș. Pur și simplu am descoperit 10.000 de idei care nu funcționează.” - Thomas Edison

Pentru un antreprenor, eșecul nu este niciodată definitiv. Dar atunci când se întâmplă, eșecul doare. Pentru cei care ajung să aibă succes, eșecul reprezintă de fapt niște lecții învățate, care vor forma în cele din urmă drumul spre acel succes.

Acceptă că eșecul este inevitabil

Toată lumea face greșeli și eșuează mult mai des decât reușește. Dacă te dai bătut după ce ratezi prima dată, nu vei avea niciodată șansa de a ajunge la succes. Acceptarea ideii că vei face greșeli te poate ajuta să te simți confortabil cu eșecul și te va ghida spre ce ai de făcut în continuare. Nu uita: eșecul este componenta cheie a învățării…. mai ales în antreprenoriat.

Va trebui să adopți un mindset în care este în regulă să faci greșeli. Nu uita, bufonul este precursorul salvatorului.

#3

Îți pasă de problemă

Cea mai directă modalitate de a ajunge la eșec este să te concentrezi pe o idee de care nu-ți pasă. Dacă te interesează cu adevărat problema pe care încerci să o rezolvi, atunci motivația ta de a soluționa lucrurile va fi mult mai notabilă. Îți recomandăm să-ți construiești startup-ul în jurul unei probleme care te deranjează și pe care ai dori de fapt să o rezolvi.

E ok să fii motivat de bani, însă nu îți va fi ușor să continui să faci ceva plictisitor, chiar dacă vei fi recompensat financiar pe termen lung. Atunci când ești implicat în ceva interesant, dorința ta de a lucra din greu crește, iar acel imbold este cel care stă la baza majorității startup-urilor bune. Oamenii construiesc ceva ce îi pasionează.

Pentru a găsi idei, trebuie să te expui la lucruri și perspective noi. Dacă ceva din viața ta te enervează suficient de tare, sunt șanse mari să enerveze și pe altcineva la fel de mult. Problemele care fac mai dificile viețile oamenilor sunt probleme care merită să fie rezolvate.

#4

Ești motivat și continui chiar și când nu ești

De cele mai multe ori, antreprenorii de succes se trezesc cu un sentiment de entuziasm, gata să se apuce imediat de treabă. Însă, la fel ca toată lumea, își mai pierd pe parcurs motivația. Ceea ce îi distinge pe antreprenori de ceilalți este că ei știu cum să-și revină și continuă să acționeze în acele momente.

Amintește-ți de ce ai început

Atunci când ești frustrat și simți că ești pe punctul să renunți la tot ce ai construit, amintește-ți de ce ai început această aventură. Scrie asta pe o foaie mare de hârtie și pune-o într-un loc cât mai vizibil.

Acțiunea sporește motivația

Nu poți rămâne motivat tot timpul, dar poți alege să continui orice-ar fi. Adesea, vei descoperi că motivația revine dacă vei continua să mergi înainte și încerci să faci ceva.

E la fel ca mersul la sală…contează să creezi o rutină. Atunci când te-ai obișnuit cu ritmul și ți-ai construit o imagine de sine în care este normal să acționezi indiferent de ce stare ai într-o anumită zi, vei fi de neoprit. Începe ușor și crește apoi încet-încet intensitatea. Găsește un ritm pe care îl poți menține pentru că nu este nimic mai periculos pentru longevitatea unui startup decât un antreprenor epuizat.

#5

Ești ok cu incertitudinea și ești dispus să-ți asumi riscuri

Drumul unui startup este nesigur. E dificil să prevezi ce te așteaptă în viitor. Trebuie să fii ok cu ideea că riscurile și incertitudinea sunt inevitabile. 90% din startup-uri eșuează înainte de a împlini trei ani de funcționare, iar asta e un procent cu care se confruntă orice antreprenor.

Trebuie să fii sincer cu tine însuți atunci când vine momentul să renunți la o anumită idee. Nu trebuie să te dai bătut de fiecare dată când te lovești de o situație mai dificilă ci să realizezi când o idee nu este atât de bună cum ți-ai imaginat la început. Modifică ușor conceptul sau găsește o idee nouă, mai bună, de afacere. De data asta vei fi puțin mai înțelept și mai bine echipat pentru succes.

Pregătește-te pentru provocări și fii gata să schimbi direcția

Vor exista provocări. Cum vei acționa atunci când lucrurile devin prea dificile? Vei fi pregătit să schimbi macazul când va fi nevoie? Cum vei face asta? Vei putea să gestionezi mai bine provocările care te așteaptă, dacă te gândești la asta în avans.

Cunoaște necunoscutul

Riscul este definit de factorii necunoscuți care sunt greu sau imposibil de anticipat. Însă unele necunoscute pot fi scoase la lumină. Asta te va ajuta să minimizezi riscul și apoi să calculezi dacă merită să ți-l asumi.

Și încă ceva.

Dacă tu crezi că marii antreprenori sunt oameni care se aruncă în situații riscante cu fiecare ocazie pe care o au, doar din plăcere, te înșeli. Marii antreprenori se pricep exact la lucrurile pe care tocmai ți le-am spus: reducerea riscului și calcularea șanselor de succes în cazul asumării unui risc.

Deci... Ai ceea ce trebuie ca să devii un antreprenor? Punem pariu că da.

Nu mai sta pe gânduri!

Testează-ți abilitățile de antreprenor

Fă acum testul

Nu știi ce fel de antreprenor ești?

testul antreprenorului

Cont de capital social

Îți faci online contul de capital social și poți trece relaxat la restul demersurilor pentru înființarea firmei tale

MAI MULT

Cont curent PJ

Îți deschizi cont 100% online cu tot ce ai nevoie ca să-ți faci viața de antreprenor mai ușoară.

MAI MULT