This page is automatically translated from Romanian into English.

Descarcă BT Pay

Scanează codul cu telefonul mobil, în funcție de sistemul telefonului tău.

Descarcă BT Pay

Scanează codul cu telefonul mobil, în funcție de sistemul telefonului tău.

Descarcă BT Pay

Scanează codul cu telefonul mobil, în funcție de sistemul telefonului tău.

Descarcă NeoBT

Scanează codul cu telefonul mobil, în funcție de sistemul telefonului tău.

Descarcă NeoBT

Scanează codul cu telefonul mobil, în funcție de sistemul telefonului tău.

Descarcă NeoBT

Scanează codul cu telefonul mobil, în funcție de sistemul telefonului tău.

Descarcă BT24

Scanează codul cu telefonul mobil, în funcție de sistemul telefonului tău.

Descarcă BT24

Scanează codul cu telefonul mobil, în funcție de sistemul telefonului tău.

Call Center

PESTE
20
MIN
TIMP DE AȘTEPTARE
10
CLIENȚI
ÎN CONVORBIRE
9
CLIENȚI
ÎN AȘTEPTARE
0264 308 028 sau *8028 Numărul e disponibil din orice rețea națională.
0264 303 003 Linie directă pentru toți românii care sunt plecați din țară, inclusiv asistență în limba engleză.

Ghid de accesare a creditului imobiliar-ipotecar

Ce trebuie să știi când iei un credit imobiliar-ipotecar

Un împrumut este o decizie importantă, iar aceasta vine la pachet cu o serie de întrebări și termeni rigizi care, uneori, îți ridică și mai multe întrebări.

Îți propunem mai jos o listă organizată și clară de termeni esențiali care pot apărea în procesul de creditare.


1

Pornește responsabil.

Evaluează-ți veniturile și cheltuielile.

Oricât de mult ți-ai dori un credit pentru casă, trebuie să fii sincer cu nivelul veniturilor tale și mai ales cu cel al cheltuielilor. Doar așa vei reuși să nu resimți creditul ca pe o povară greu de dus.

Noi suntem alături de tine, te putem ajuta cu idei despre cum poți reduce cheltuielile și despre cum poți face economii din timp pentru evenimente neprevăzute.

2

Calculează ratele.

Online.

Un credit nu vine niciodată singur, ci însoțit de rata lui lunară. Ca să îți faci o idee despre valoarea acesteia, ai la dispoziție un calculator online.

Rata lunară

E bine să o știi cât mai din timp, firește. În acest scop, folosește calculatorul de rate și fă-ți o idee despre valoarea ei.

Calculează rata acum

Este bine să știi că îți putem oferi până la maxim 85% din valoarea investiției, în funcție de destinația achiziției, de valuta creditului și de valuta în care primești veniturile. De asemenea, valoarea creditului este influențată de veniturile și de cheltuielile tale lunare (aici ne referim la rate existente, la pensii alimentare și altele de acest fel).

Te întrebi care sunt veniturile acceptate pentru a lua un credit? Ți-am pregătit pe Întreb BT lista cu venituri.

3

Pornește în căutarea ei.

Prieteni. Online. Agenție imobiliară.

Și ține minte, ai cel puțin 3 opțiuni pe care e bine să le iei în calcul ca să ajungi cât mai repede la casa ta.

 CITEȘTE MAI MULT  
4

Afli câți bani poți să iei.

Și mergi mai departe.

În călătoria ta către acasă, te așteptăm cu drag să faci un popas la bancă. Vom povesti despre nevoile tale și vom stabili împreună cum te putem susține.

Concret, afli suma de bani pe care ți-o oferim și toate detaliile de creditare: dobândă, perioadă, DAE (Dobânda Anuală Efectivă), dar și orice alte informații utile despre credit.

În acest moment e nevoie doar să ne spui care sunt veniturile și obligațiile tale de plată si ale celor care vor participa la credit alături de tine. Noi îți spunem pe loc suma pe care o poți lua și ai apoi la dispoziție 45 de zile să-ți cauți liniștit locuința dorită. În cazul în care te întrebi de ce doar 45 de zile – acesta este termenul de valabilitate al prescoringului.

La fel de important e să știi că poți alege să vii cu salariul la BT pentru a beneficia de o dobândă și mai bună.

5

O primă întâlnire.

Așa cum trebuie.

Ca să nu uiți ceva la fața locului, e bine să ai la tine o listă cu cele mai importante aspecte de care trebuie să ții cont atunci când mergi să vezi… poate chiar viitoarea ta locuință.

Acesta e momentul în care călătoria ta ar putea deveni cu adevărat intensă. Dacă nu ai găsit deja casa potrivită, pașii te vor purta de la o casă la alta, de la o posibiltate la alta, de la o idee la alta. Dar asta nu e o problemă.

Tot ce-ți putem spune noi este să nu te grăbești. Atunci când vei găsi casa potrivită, vei simți că ai găsit-o.

Și nu în ultimul rând, fii organizat – fă o listă cu cele mai importante aspecte de care trebuie să ții cont pentru alegerea viitoarei locuințe. Îți va fi mult mai ușor așa. Uite, îți dăm noi câteva exemple:

 • Zonă
 • Locuri de parcare
 • Starea apartamentului
 • Centrală proprie
 • An construcție
 • Restanțe la plăți
 • Stadiul finisajului
 • Suprafață
 • Număr de camere
 • Orientare
 • Etaj
 • Lift
 • Mijloace de transport în apropiere
 • Preț
 • Compartimentare
 • Clasa energetică
6

Ești la câteva acte distanță.

De acasă.

Extras CF, releveu sau ante-contract sunt acele acte de care ai auzit prea puțin sau deloc? Însă cu puțin ajutor și multă atenție, suntem siguri că te vei descurca.

 CITEȘTE MAI MULT  
7

Creditul tău este analizat

...și aprobat.

Acum, tot ce mai ai de făcut e să aștepți. În acest timp solicitarea ta este analizată și în maximum 2 saptămâni vei primi răspuns.

Știm, e ca și cum ai aștepta un tren sau un autobuz pentru a putea călători mai departe.

Dacă îți face așteptarea mai ușoară, iată ce se întâmplă în această fază de analiză:

 • Analizăm principalii indicatori financiari – gradul maxim de îndatorare, nivelul avansului necesar. În situația în care este nevoie de clarificări legate de veniturile tale, s-ar putea să îți solicităm punctual câteva date (de exemplu, diferențe de venit față de anul precedent).
 • Obținem raportul de evaluare al avizului juridic – juriștii noștri analizează documentele imobilului și primesc avizul juridic asupra proprietății. Ulterior obținerii avizului juridic, se face evalurea imobilului. Acest proces durează câteva zile.
 • Aprobarea finala – mai verificăm o dată rezultatele etapelor anterioare pentru a ne asigura că totul este în ordine și aprobăm efectiv creditul.
8

Gata! E timpul să-ți iei rolul în serios.

În noua ta locuință.

Da, e ziua semnării contractelor și ziua în care poți să spui că ai ajuns în sfărșit acasă.

Mai întâi de toate, te așteptam la noi pentru a semna contractul de credit, apoi mergi la notariat pentru a semna contractele de vânzare-cumpărare și de ipotecă.

Notarul se va ocupa de întocmirea contractului de vânzare-cumpărare și a contractului de ipotecă, solicitând totodată un CF nou de autentificare.

Este important să știi că, pentru finalizarea cu succes a tranzacției, mai ai nevoie de:

 • adeverință din partea asociației de proprietari din care să rezulte plata la zi a întreținerii (în caz că sunt probleme aici, administratorul blocului te poate ajuta);
 • adeverință din partea furnizorilor de utilități (gaze, electricitate etc.) din care să rezulte că nu sunt întârzieri la achitarea facturilor;
 • certificat de atestare fiscală emis de Serviciul de Taxe și Impozite al Primăriei din localitatea ta. Acesta atestă plata la zi a impozitelor și a taxelor locale sau a altor debite restante. Îți recomandăm să soliciți certificatul cu cel puțin 3 zile în avans.

Semnarea contractului de vânzare-cumpărare se face în prezența părților implicate (tu și vânzătorul), iar contractul de ipotecă se semnează între tine și bancă.

Ești pregătit să faci din casa ta cel mai frumos loc de pe Pământ?

9

Cu o asigurare,

suntem datori fiecare. :)

Mai ales că ea vine în folosul tău – te ajută să treci ușor peste orice eveniment neplăcut care poate să apară cu locuința ta.

Mai sunt doar câteva detalii pe care trebuie să le știi – pentru a primi creditul, imobilul trebuie să fie asigurat (atât PAD – asigurarea obligatorie în valoare de 10 euro, cât și asigurarea facultativă).

Poți alege orice societate de asigurări care respectă condițiile impuse de bancă, iar pentru asigurarea facultativă îți recomandăm din toată inima partenerul nostru, Groupama Asigurări.

Pentru a fi cât mai simplu pentru tine, poți face ambele asigurări la noi. Poți plăti cash sau poți alege ca banii să se rețină automat din contul tău de plată a ratei.

E bine să știi că:

 • polița PAD acoperă riscurile provocate de fenomene naturale, cum ar fi cutremurele, alunecările de teren și inundațiile
 • în cazul poliței facultative, acoperim daunele materiale apărute din cauza unor evenimente care generează daune locuinței tale, cum ar fi: incendiu, trăsnet, explozie, daunele cauzate de căderea unor corpuri din exteriorul clădirii, boom sonic, lovirea, izbirea clădirilor asigurate de către vehicule rutiere, fenomene naturale precum furtună, grindină, ploaie torențială, greutatea stratului de zăpadă, avalanșe, prăbușiri de stânci sau căderi de pietre
 • suma asigurată este chiar valoarea evaluată a imobilului asigurat
 • suma asigurată, prima de asigurare și despăgubirea se stabilesc în valuta creditului acordat
 • asigurarea facultativă poate fi plătită lunar, trimestrial, semestrial sau anual.

Iar mai multe detalii, găsești, oricând, aici .

10

Felicitări! Ai ajuns la final.

Vânzătorul primește banii, iar tu te poți gândi deja la petrecerea de casă nouă.

Toate călătoriile se încheie cu un ultim pas. Iar acesta este dovada înscrierii ipotecii în favoarea noastră precum și a restului de sarcini. Se face pe baza unui nou extras de CF și a încheierii de întăbulare. Acest proces durează aproximativ 2 zile.

Pe baza noului CF, managerul tău de relații de la BT va face plata efectivă a banilor către vânzător și îți dă graficul de rambusare.

Chiar dacă pare că ai încheiat călătoria, ar mai fi de făcut câțiva pași până la serviciul de taxe și impozite pentru a-ți lua în evidență locuința. De asemenea, nu uita să treci utilitățile pe numele tau. Pentru toate acestea, vei avea nevoie de contractul de vânzare-cumpărare, buletinul tău și o cerere tip.

Îți urăm o viață frumoasă în noua ta casă și să știi că noi îți suntem în continuare aproape. Îți oferim sprijin și în cazul în care ai nevoie de finanțare pentru amenejarea locuinței, suntem aici pentru tine.